Pretraga

Obavezno štivo: Suzana Ritz odabrala je koje knjige svi trebaju pročitati dok mogu

A- A+

Dok se po svijetu raspravlja hoće li roman izumrijeti i hoće li mlađe generacije odrastati bez mirisa tvrdih uveza i tiskane riječi, mi smo odlučili uz pomoć načitanih ljudi pronaći naslove koje bi trebali pročitati svi mladi. U potrazi za obaveznim štivom među zaposlenicima u obrazovnom sektoru put nas je odveo i do Suzane Ritz koja je svoj život posvetila radu i pomaganju djeci i mladima.

Foto: Facebook

Budući da smo okruženi knjigoljupcima, ali i bombardirani izjavama poput onih da knjige izumiru te odlaze u povijest i slično, odlučili smo dati svoj doprinos u populariziranju tiskane riječi među mladima. Umjesto filmova ili serija, bacili smo se na traganje za preporukama književnih djela među akademicima, istaknutim studentima i svim načitanim ljudima koji su u kontaktu s mladima.

Ovaj put smo pokucali na vrata Savjetovališta Luka Ritz, koje je utočište za mnoge učenike i studente, te zatražili Suzanu Ritz da nam napiše svojih top pet knjiga koje bi svim mladim ljudima preporučila kao obavezno štivo.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati novinar kolumnist preporučio pet knjiga koje svi moraju pročitati

Miljenko Jergović – Srda pjeva, su sumrak, na duhove

Meni posebno draga  knjiga koja govori o sudbinama petorice ljudi. Svi su ono došljaci u Zagreb i na neki način ih povezuje ubojstvo djevojčice prosjakinje Srde Kapurove za koju znamo da dolazi iz jedne istočnoeuropske zemlje. Knjigu sam pročitala dva puta i često nakon čitanja, na raskršćima kada je crveno na semaforima ‘vidim’ Srdu kako i dalje pleše.

Ivana Simić Bodrožić – Hotel Zagorje

Snažna i dramatična priča o odrastanju devetogodišnje djevojčice koja 1991. odlazi iz Vukovara ostavljajući roditelje i svoj grad. Premda se može činiti da je to mračna knjiga, iznenadite se da joj ne nedostaje humora ni duha. Sjajna knjiga o odrastanju djevočice u prognaništvu, sjajne spisateljice Ivane Simić Bodrožić.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Glasnogovornik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola odabrao pet knjiga koje svi trebaju pročitati

Ivana Brlić Mažuranić – Priče iz davnina

Priče iz davnina su obilježile moje djetinjstvo pa tako i cijeli život. Dan danas volim ispočetka čitati priču o Kako je Potjeh tražio istinu, Ribar Palunko i njegova žena, Regoč, Šuma Striborova, Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica,  Lutonjica Toporko i devet župančića, Jagor…

Nick Hornby – Hi-Fi

Ako volite muziku ovo je roman za vas! Čitav roman prožet je muzikom i naprosto vas tjera da za vrijeme čitanja počnete kopati po vlastitim albumima i pjesmama na koje ste već zaboravili.

J. K. Rowling – Harry Potter

Beskrajno maštovito…treba li išta drugo napisati?!