Pretraga

Učenici 18. gimnazije tribinom glasno poručili: Zaustavimo nasilje – odgojimo roditelje

A- A+

Tribina pod nazivom Prekinimo nasilje – odgojimo roditelje sinoć je u dvorani 18. gimnazije u Zagrebu okupila stotinjak mladih ljudi. Na tribini su gostovali Ivana Milas Klarić, Suzana Ritz, Marko Štengl i Mirjana Žnajder.

Često zanemarivana odgojna uloga škole u utorak 27. siječnja došla je u prvi plan u zagrebačkoj 18. gimnaziji. Tribina pod nazivom Prekinimo nasilje – odgojimo roditelje okupila je u školskoj dvorani stotinjak mladih ljudi koji su došli poslušati, ali i sudjelovati u debati o tako važnoj temi.

Svoj su doprinos dali pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, savjetnik u Obiteljskom centru profesor Marko Štengl, Suzana Ritz iz Savjetovališta Luka Ritz i Mirjana Žnajder iz Službe za mlade Ministarstva socijalne politike i mladih

Izdvojeni članak

[VIDEO] Mladi nasilnik istukao vršanjaka na Glavnom kolodvoru

Važno je da inicijativa dolazi od mladih

– Vrijednost ovakvih događaja je silna. Meni je teško procjeniti, ali danas je u školi sigurno bilo stotinjak mladih i njihovih profesora, nastavnika i roditelja. Važno da inicijativa dolazi od njih, da pokazuju da žele nešto naučiti, da imaju interesa. To je garancija da će stvari biti bolje, kazala nam je Ivana Milas Klarić, a važnost teme potvrđuje i činjenica da samo Ured pravobraniteljice za djecu godišnje primi između 1 500 i 1 600 prijava.

Nakon početne rezerviranosti debata se rasplamsala, a svi su se sugovornici složili da prevencija polazi od obitelji. Usprkos činjenici da je generalno gledano broj prijava povreda prava djece u blagom padu, izražena je zabrinutost porastom nasilja u odgojno – obrazovnim ustanovama te sve učestalije prijave nasilja u adolescentskim vezama.

Ono što budi nespokoj je i sve više nasilja na društvenim mrežama koje roditelji teško kontroliraju, a iste, pak, daju anonimnost i osjećaj sigurnosti onima koji zlostavljaju.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajući podaci: Troje od pet tinejdžera postane žrtvom nasilja u vezi

Treba nam građanski odgoj

– Žao mi je što građanski odgoj nije ušao u škole, jer bi djeca i mladi jako puno naučili. U prvom redu naučili bi se zauzeti za sebe, istaknula je Suzana Ritz pred kraj tribine.

Sugovornici kao i publika razmimoilazili su po čitavom nizu pitanja, no to je i bila svrha debate. Ono bitno je da su učenici 18. gimnazije još jednom ponudili platformu na kojoj se otvorilo jedno važno pitanje.

– Tribina o nasilju je prva ove godine i peta ukupno. Dio je projekta koji je krenuo iz retoričke grupe naše škole i rezulat je želje da naučena znanja učenici primjene u praksi. Do sada se debatiralo o građanski odgoj, državna matura, aktivizam mladih i ovisnosti, a ovu smo ‘sezonu’ otvorili raspravom o nasilju jer je ona dio IPA projekta, kazala je Ida Dvorščak, profesorica latinskog i voditeljica retoričke grupe.

Istaknula je još kako je iznimno zadovoljna i odazivom, ali i angažmanom svojih učenika koji su u organizaciji tribine sami ponijeli veliki teret te naposljetku uspješno sve priveli kraju.

– Trudimo se u drugom polugodištu organizirati debate jedan put na mjesec iako nam je to dosta napet tempo, jer to su ipak djeca koja imaju obaveze u školi pa im je teško sve to organizirati na tako visokom nivou. Stvarno jako puno posla i moram ih pohvaliti jer su stvarno krasni. Uče jako brzo i vrlo su samostalni, pohvalila je Dvorščak svoje učenike, a mi im možemo za kraj zaželjeti još samo puno sreće u ovako korisnim akcijama.