Pretraga

Obavezno štivo: Poznati kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić izdvojio idealne knjige za mlade

A- A+

Prije nešto više od pola godine krenuli smo puniti rubriku ‘Obavezno štivo’ preporukama knjiga koje bi trebali pročitati svi srednjoškolci i studenti. U nastojanju da damo svoj doprinos poticanju mladih na čitanje, pronalazili smo profesore, ravnatelje, dekane, novinare i istaknutije studente koji su voljni podijeliti s nama top pet naslova koji bi se trebali naći u rukama svih mladih ljudi. Ovaj put svojih pet preporuka izdvojio je Jurica Pavičić, vanjski suradnik na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost u Splitu, kolumnist u nekoliko tiskovina, kao i jedan od naših najboljih filmskih kritičara.

Foto: Screenshot RTL

Mada su lektire mnogim srednjoškolcima i studentima jedini dodir s načitanošću, izuzev literature koju su primorani čitati da bi završili srednje ili visoko obrazovanje, živimo u nadi da ljubav prema knjigama neće tako lako iščeznuti među mlađom populacijom.

Tehnologija čini svoje, pa ćete jednim osvrtom po tramvaju ili klupama u parku ugledati razjarene oči pred tabletima, a ne kao nekoć tiskanim izdanjima. Ipak, nismo spremni gledati sa strane kako novo doba šteti otiskanoj riječi pa već neko vrijeme prikupljamo preporuke profesora, ravnatelja, akademika i drugih istaknutih osoba koje bi knjige svaka mlada osoba trebala pročitati.

Ovaj put smo ‘Obavezno štivo‘ popunili preporukama poznatog kolumnista, jednog od najboljih filmskih kritičara te vanjskog suradnika na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Sveučilišta u Splitu – Jurice Pavičića. Pogledajte što je Pavičić odabrao za obavezno štivo svakog srednjoškolca i studenta te zašto je baš te naslove izdvojio među brojnim knjigama koje su mu se našle pod rukama.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Student na predsjedničkoj funkciji preporučio knjige koje svi trebamo pročitati

J. D. Salinger: Lovac u raži

Kad sam imao 15 ili 16 godina, Salingerova knjiga (tada prevođena “Lovac u žitu”) oprljila me poput munje. Bila je to knjiga koja je govorila točno o mojoj dobi, o osobi koja je kao ja i koja ima iste probleme adolescencije, cura, škole, politike i neizvjesnog sutra kao što ima svaki čovjek te dobi od Kamčatke do Irske. Kasnije sam više zavolio druge Salingerove knjige (naročito “Devet priča”) – ali, još pamtim kako je ova djelovala na mene.

William Golding: Gospodar muha 

Mladima na treba objašnjavati da je svijet njihovih vršnjaka često džungla, svirepiji i bezobzirniji od svijeta odraslih. Tko ima 14, 16 ili 18 godina – to zna. Goldingova knjiga bavi se mladima, bavi se mikro-svijetom u kojem su ostali SAMO mladi i pokazuje kako se civilizacija u tom svijetu brzo skrši. Čitajte ovu knjigu, i dok je čitajte mislite na svoj razred, grad, zemlju.

Izdvojeni članak

Obavezno štivo: Poznati novinar kolumnist preporučio pet knjiga koje svi moraju pročitati

Momčilo Popadić: Život u strpjenstvu, ili Momo: zašto se kriviš?

Za mene je ovo najljepši hrvatski roman o odrastanju, knjiga koja će taknuti u žicu svakog tko ima nekog otočkog didu, ili didu u planini i na selu, svakog tko je proveo ljeto daleko od grada i koji je svjedočio kako jedan svijet nestaje, a drugi nastaje.

Agota Kristof: Velika bilježnica

E, ovo je knjiga o djeci. Ali – knjiga o sasvim drukčijoj djeci. I sasvim drukčija knjiga.

Suzanne Collins: Igre gladi

Možda je ovo glupo preporučavati, jer ste valjda svi ovo čitali. Ali – kraj puno gunđanja na “young adult” prozu, ovu knjigu ne treba braniti jer je izvrsna, jer je maštovita, zanimljiva, i jer vas odgaja da o svijetu u koji ulazite počnete misliti politički. I nemojte reći “gledao sam film”. Jer, knjiga je puno žešća i ledenija, a pripovjedni glas mlade, ogorčene Katniss ne može se posredovati filmom.