Pretraga

Okrijte tko je je izumio prvu videoigru

A- A+

Videoigre su omiljena razonoda mnogim osobama, a na biznisu osmišljavanja, produkcije i prodaje, u svijetu se vrte ogromni novci. Tko je točno izumio prvu videoigru, ovisno je o shvaćanjima iste, a može se pričati o više ljudi.

Videoigre za mnoge predstavljaju vrhunski izvor zabave i opuštanja, a postoje i oni kojima one znače smisao života. Ipak, vjerojatno malo njih zna tko su ljudi koji se mogu smatrati izumiteljima te mnogima omiljene zabave.

Izdvojeni članak

Pedagoginja vs. gamer: Treba li igrati nasilne videoigre?

Početak video igri primitivan i s nepostojećom grafikom

Prvu elektroničku interaktivnu videoigru napravili su Thomas T. Goldsmith i Eastle Ray Mann davne 1947. godine. Igra je bila u obliku simulatora projektila inspiriranog radarskim zapisima iz Drugog svjetskog rata, a uređaj je izrađen uz pomoć katodne cijevi. Grafika nije postojala, a točke na ekranu prekrivale su se kako bi se mogla ‘igrati igrica’.

Ocem videoigara smatra se, pak, Ralph H. Baer, koji je još davne 1951. igre htio uključiti u televizijski set, no ta mu se želja ipak nije ostvarila. Njegova je igra ‘Magnavox Odyssey’, u počecima poznatija kao ‘Brown Box’, a smatra se prvom video igrom na konzoli. Godine 2006. Baer je dobio Nacionalnu medalju za tehnologiju za svoj značajni doprinos industriji videoigara.

Izdvojeni članak

Igrao novi Diablo 40 sati pa umro

I fizičari su radili videoigre

Jednim od začetnika videoigara također se može smatrati fizičar Willy Higginbhotam, koji je 1958. pokrenuo ‘Tenisku igru’, a sve samo kako bi spriječio posjetitelje njegovog laboratorija da se dosađuju.

Ipak, 1961. godina smatra se točnom godinom nastanka prve video igre, a nju je osmislio tadašnji student MIT-a, Steve Russell. Igru je nazvao ‘Spacewar’, a za njenu je izradu koristio digitalni PDP-1 (prvo računalo). Ne treba spominjati da je grafika bila više nego primitivna, no ova je igra inspirirala Nolana Bushnella da osmisli verziju ‘Spacewara’ koja bi se igrala na kućnom televizoru. Njegova je igra ‘Computer Space’ tako postala prva igra za igranje kod kuće.