Pretraga

Može li se tako i kod nas? Velika zemlja zabranama riješila problem ovisnika o videoigrama

Nakon što su ograničili maloljetnicima da igraju videoigre petkom, subotom i nedjeljom između 20 i 21 sat, kineski regulatori su se pohvalili. Riješili su se ovisnika o videoigrama. Jesu li zabrane zdrav način rješavanja ovisnosti, otkrila nam je psihijatrica iz Klinike za psihijatriju ‘Sveti Ivan’ u Zagrebu, Irena Rojnić Palavra.

Foto: Unsplash

Prema izvješću koje je prošloga tjedna objavio glavni kineski regulator za industriju videoigara, Kina je uspjela u svom naumu – riješili su problem ovisnika o videoigrama. Konkretnije rečeno, kažu da čak 75 posto mladih ljudi ne igra videoigre više od tri sata tjedno.

Ograničenja su urodila plodom

Kako prenosi Reuters, ova vijest stiže nakon što su kineski regulatori poduzeli tvrdokorne poteze kako bi spriječili maloljetnike da provode sate igrajući videoigre, tvrdeći da je to ‘duhovni opijum’. Podsjetimo, mlađi od 18 godina u Kini mogu igrati videoigre isključivo petkom, subotom i nedjeljom između 20 i 21 sat. Dakle, svega tri sata tjedno.

Nakon tog ograničenja donesenog u rujnu prošle godine, tvrtke koje izrađuju videoigre dužne su u svoje softvere uvesti verifikacijske sustave, koji će u realnom vremenu pratiti korisnike, a maloljetnicima onemogućiti da se igraju. Varanje je, stoga, gotovo nemoguće.

Je li takva zabrana uistinu uspješan način za spriječiti ovisnost o videoigrama, rekla nam je psihijatrica iz Klinike za psihijatriju ‘Sveti Ivan’ u Zagrebu, Irena Rojnić Palavra.

Izdvojeni članak

Ovisnost o videoigrama najviše pogađa muškarce, a na prvi psihijatrijski pregled dolaze s roditeljima

Odnos s djecom je važniji

– Smanjenje dostupnosti jedna je od učinkovitijih javnozdravstvenih mjera na području ovisnosti. To je stari i znanstveno utemeljeni model javnozdravstvenog djelovanja kojim se na populacijskoj razini djeluje preventivno, smanjujući broj onih koji će ući u svijet ovisnosti, a onima koji su već zagazili na taj put smanjuje mogućnost daljnje progresije, objašnjava nam Rojnić Palavra.

Psihijatrica, naime, shvaća da je u današnje vrijeme teško zamisliti potpunu zabranu, no ističe kako su djeca posebno ranjiva skupina te da je njihov mozak u razvoju, pa je tim više važno odgoditi upotrebu digitalnih sadržaja, naročito onih s većim potencijalom za stvaranje ovisnosti.

– Ipak, važnije od zabrana je odnos s djecom, uključenost roditelja u virtualni život djece, puno razgovora i podrške. Da li bi kineski model bio uspješan u zapadnim zemljama i Hrvatskoj? Ne znam, no nešto svakako moramo učiniti. Ne zaboravite da je ovisnost teška bolest, patnja za tu osobu i cijelu obitelj. Unatoč tome što površni dojam možda nije takav, ovisnici o internetu pate jednako kao i oni o alkoholu ili kockanju, zaključuje Rojnić Palavra.

Punoljetne osobe s problemom ovisnosti o videoigrama mogu se za više detalja o mogućnostima liječenja javiti u Kliniku za psihijatriju Sveti Ivan, Dnevna bolnica za ovisnosti, na 01/3430102, 01/3430165 ili mail adresu psihijatrice, [email protected].