Pretraga

Osamnaestogodišnja Splićanka ostvarila suradnju s Reebokom

A- A+

Crta gdje stigne. Bilo da se radi o školskom odmoru, autobusnoj stanici, čekaonici kod doktora ili pak u izlasku s prijateljima. I dok ćete kod većine djevojaka njene dobi u torbi naći hrpu sjajila i ostalih make-up preparata, u njenoj se uvijek nalazi pribor za crtanje. Ona je Mihaela Erceg, dolazi iz Splita, završava Drugu jezičnu gimnaziju, a iza sebe ima stranice i stranice iscrtanih stripova, ilustracija, ali i napisanih knjiga.

Iako smo već ranije pisali o ovoj talentiranoj, mladoj umjetnici novi uspjeh 18-godišnje Mihaele potaknuo nas je da joj se ponovno javimo. Naime, simpatična maturantica dobila je priliku dizajnirati bilboard plakate za poznatu marku sportske obuće Reebok. Budući da su mediji najčešće krivo nagađali o Mihaelinom angažmanu, nama je u razgovoru otkrila o čemu se zapravo radi te hoćemo li moći kupiti tenisice s njenim dizajnom. Osim toga, s mladom Splićankom popričali smo i o njenom daljnjem školovanju u inozemstvu. 

Izdvojeni članak

Umjetnica iz školske klupe najavljuje povrat stripa na hrvatsku scenu

 Ljubav prema stripu i animaciji

Kao i većina djece, Mihaela je obožavala crtati još dok je bila mala. Kaže, odrastanjem neki to nastave, dok drugi to prestanu. Ona je na sreću ušla u ovu prvu kategoriju.  

– Kad sam imala oko jedanaest godina kod nas su se dosta popularizirale mange i anime što me dublje privuklo crtanju. Također, u to sam vrijeme počela pisati priče i došla sam na ideju da ih i ilustriram. Tad sam shvatila da je crtanje nešto čime se definitivno želim baviti, rekla nam je Mihaela.

S četrnaest godina Mihaela je krenula na strip radionice u splitskoj Info zoni i time se ‘navukla’ i na taj medij. Iako obožava crtati stripove, njena najveća ljubav su animacije. Kaže, zbog crtića, popularnih Looney Tunesa dizala se ranije ujutro kako ne bi propustila nijedan nastavak. 

Inspiraciju Mihaela crpi iz života oko sebe i stvari koje se iz dana u dan događaju, a to je kaže, poanta stvaranja stripova. Svoje radove u vidu ilustracija, stripova i animacija objavljuje na Facebook stranici ARTistotel, a rekla nam je da je naziv došao kao simpatična igra riječima koja uključuje umjetnost i poznatog filozofa Aristotela čiji rad svestrana Splićanka cijeni. 

– Aristotel općenito predstavlja moj interes za filozofiju. Volim književnost, filozofiju i klasičnu literaturu, otkrila nam je Mihaela, priznavši kako je upravo opća edukacija jedan od razloga zbog čega nije upisala umjetničku školu što bismo svi od nje očekivali, već gimnaziju. 

Izvor: Mihaela Erceg, privatne fotografije

Izdvojeni članak

Ima nade za Hrvatsku: Klinac čita strip u tramvaju

Crtam bilo kada i bilo gdje

Mihaela kaže kako nije teško uskladiti školske obaveze s hobijem koji je na neki način već postao zanimanje.

– Ja zaista crtam svugdje. Meni nije problem crtati ni u školi, ni dok čekam autobus, dok sjedim na kavi, ili čekam kod doktora, uvijek sa sobom nosim svoj sketchbook da mogu nešto skicirati ili ‘nažvrljat’. Treba se samo dobro organizirati. Nisam umjetnik koji ima radno vrijeme, crtam bilo kada i bilo gdje, rekla nam je Mihaela.

Njezin stil inspiriran je kaže, modernim francusko-belgijskim stilom, a ranije je pratila i manga i anima ilustratorsku scenu.

– Na mene su dosta utjecali Disney i Pixar, ali smatram kako je promjena stilova uvijek dobra stvar. Sam crtež ovisi o mom raspoloženju i emociji koju trenutno osjećam, priznala je.

Izvor: Privatne fotografije

Reebok joj je pružio priliku da njen rad osvane na plakatima

Ovih dana mediji su se raspisali o tome kako je Mihaela dobila posao iz snova. I dok su neki napisali da je dizajnirala za sportsku marku Nike, mi smo se pak ponadali da ćemo tenisice s njezinim dizajnom moći potražiti u trgovinama. Splićanka nas je naglo spustila na zemlju i otkrila nam kako se zapravo radilo o ilustraciji za Reebokove billboarde koji su reklamirali sportsku obuću pa cijeloj Hrvatskoj.

– Reebokov marketinški tim prošle me godine angažirao za ilustraciju njihovih plakata. Osim mene, svoje billboarde je osmislilo još pet mladih ilustratora. Ja sam se odlučila za strip formu, a bilo je još mnogo kreativnih rješenja mojih kolega, priznala je Splićanka, čija je ilustracija na bilboardu prikazivala ljude koji skaču u bazen, odnosno u Reebok tenisicu, a plakati su postavljeni na najatraktivnijim lokacijama u Splitu i Zagrebu.

Iako ju zbog brojnih izložbi, sudjelovanja na radionicama i općenito aktivnim djelovanjem na splitskoj stripaškoj sceni većina povezuje sa strip umjetnošću, Mihaelina najveća ljubav ipak je animacija. 

– Voljela bi studirati animaciju, to je nešto što me izuzetno privlači. U mojim stripovima ima elemenata animacije, a opet u animaciji želim prostora dati stripu, kazala nam je skromna Mihaela koja bi priznaje, voljela studirati u inozemstvu ako će joj financijska situacija to dopuštati. 

Izvor: Privatne fotografije