Pretraga

Osvojite 10.000 kuna: Poziv za učenike i škole na natječaj za akcije protiv klimatskih promjena

A- A+

Upućen je poziv učenicima, školama i učeničkim domovima da se prijave na natječaj Učeničke akcije protiv klimatskih promjena putem kojeg mogu dobiti do 10.000 kuna. Pravila natječaja su takva da učenici sami mogu osmisliti kako će se boriti protiv klimatskih promjena – bilo to putem street arta, kampanja, plakata ili slično, a ukupno će biti dodijeljeno 80.000 kuna za 8 do 15 dobitnika. Prijave traju do 14. prosinca.

Johnatan Kemper, Unsplash

Platforma za međugrađansku solidarnost CROSOL i Zaklada SOLIDARNA, kroz projekt „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.- 2021.”, podržat će škole, učeničke domove i školske klubove u njihovom snažnijem javnom djelovanju tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine.

S tim ciljem otvaraju poziv na dostavu projektnih prijedloga na javni natječaj „Učeničke akcije protiv klimatskih promjena“ putem kojeg učenici, škole i učenički domovi diljem Hrvatske mogu dobiti do 10.000 kuna za kampanje i projekte borbe protiv klimatskih promjena.

Učenici sami mogu osmisliti temu vezanu za klimatske promjene, no kao pomoć i inspiraciju CROSOL i SOLIDARNA postavljaju problemska pitanja poput:

Imate ideju kako EU i Republika Hrvatska kao njezina članica mogu zaštititi europske i svjetske šume, od Medvednice preko Karpatskog gorja do Amazone?
Hrvatska je bogata izvorima pitke vode. Što možemo učiniti da ih zaštitimo?

Zrak koji udišemo postaje sve zagađeniji. Što Hrvatska i EU mogu učiniti kako bi nam osigurale čist i zdrav zrak?
U vašem gradu se otpad ne odvaja ili se iz kontejnera prelijeva na ulicu, a imate ideju kako to EU i Republika Hrvatska mogu popraviti?

Pri izradi projekata pozivaju učenike da razmisle kako klimatske promjene utječu na vaše gradove i mjesta (npr. kolike su štete od požara i poplava), što mogu učiniti vezano za predložene teme i što žele da političari u Hrvatskoj i EU učine po tom pitanju za vrijeme predsjedanja RH Vijećem EU. Učenici mogu smisliti aktivnosti poput uličnih akcija, javnih kampanja, street arta, debate/tribine i dr.

Izdvojeni članak

Krenulo je: Prva zemlja uvodi obavezno učenje o klimatskim promjenama u školu

Ukupan iznos financijskih potpora u okviru ovog poziva, koji će biti raspodijeljen na 8 do 15 dobitnika potpora, iznosi 80.000 kuna. Potpore će biti ravnomjerno raspoređene na sve 4 teme natječaja, ovisno o kvaliteti i broju prijava. Maksimalni iznos potpore iznosi 10.000 kuna.

Kako se prijaviti?

Vremensko razdoblje provedbe podržanih projektnih prijedloga je od 13. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020. godine, a finalni rok za podnošenje prijava je 14. prosinca 2019. godine.

Prijavu na natječaj podnosi prijavitelj projekta putem platforme Survey Monkey, a ona mora uključivati:

  1. Prijavni obrazac – dostupan putem platforme Survey Monkey na poveznici 
  2. Obrazac proračuna projekta  – (u Excel formatu) priložen kao dokument unutar online prijavnog obrasca (VAŽNO – molimo da dokument prebacite u PDF prije prilaganja, a da verziju u Excelu sačuvate)

Rezultati natječaja bit će javno objavljeni  najkasnije 23. prosinca 2020. godine.

Sva pitanja vezana uz uvjete Poziva na dostavu projektnih prijedloga mogu se poslati putem e-maila u razdoblju od 14. studenog 2019. do 3. prosinca 2019. godine na e-mail adresu [email protected].

Sve informacije vezane uz natječaj dostupne su na ovom linku.