Pretraga

Sudjelujte u sučeljavanju kandidata za Europski parlament: Evo kada se održava

A- A+

Izbori za Europski parlament se bliže i održat će se 9. lipnja, odnosno za manje od dva tjedna. Na ovim izborima birat će se članovi Parlamenta koji će zastupati interese građana Republike Hrvatske, pa tako i cijele Europske unije. Ako se želite bolje informirati o nadolazećim izborima, pridružite se edukativnoj radionici i javnoj debati ‘Izbori, Mladi i EUropa!’, koja će se održati 28. svibnja u Zagrebu.

Europski parlament. Foto: Unsplash

Jeste li znali da Europska unija (EU) ima tri institucije čija je uloga donošenje odluka i oblikovanje zajedničkih politika? Europski parlament, Vijeće Europske unije i Europska komisija imaju ključnu ulogu u donošenju odluka i oblikovanju zajedničkih politika. Europski parlament zajedno s Vijećem Europe čini zakonodavnu vlast, a Europska komisija predlaže zakone, provodi odluke i upravlja svakodnevnim poslovima Unije.

Foto: CROSOL

Izbori za Europski parlament održat će se za manje od dva tjedna, 9. lipnja. Upravo na ovim izborima birat će se članovi (MEP-ovi) Europskog parlamenta (EP) koji će zastupati interese građana Republike Hrvatske. Svi građani EU će u isto vrijeme birati svoje zastupnike u EP-u i tako utjecati na budućnost Europe. Kako bi sve članice bile ravnopravne, manje zemlje imaju priliku izabrati više zastupnika nego što bi bilo proporcionalno njihovom udjelu u populaciji. Zahvaljujući načelu degresivne proporcionalnost, sprječava se dominacija velikih država. Europski izbori utjecat će i na sastav Europske komisije, izvršne vlasti EU koja se sastoji od Povjerenika iz svake države članice. Trenutna povjerenica iz Hrvatske je Dubravka Šuica.

Foto: CROSOL

Vijeće Europske unije, poznato i kao Vijeće ministara, čine ministri iz vlada država članica koji se sastaju u različitim sastavima ovisno o temama zakonskih prijedloga (npr. financije, poljoprivreda, vanjski poslovi). Zajedno s Europskim parlamentom, Vijeće donosi zakone i direktive koje predlaže Europska komisija te odobrava proračun EU-a. Predsjedanje Vijećem se rotira svakih šest mjeseci između država članica, a Hrvatska je prvi put predsjedala Vijećem 2020. godine.

Foto: CROSOL

Ako ste mladi i želite se bolje informirati o nadolazećim izborima, pridružite se edukativnoj radionici i javnoj debati ‘Izbori, Mladi i EUropa!’ u organizaciji CROSOL-a (Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske) i Mreže mladih Hrvatske. Događanje će se održati u utorak, 28. svibnja u Kući Europe (Ul. Augusta Cesarca 4-6) s početkom u 12 sati.

Izdvojeni članak

Zašto je važno izaći na EU izbore i glasati za budućnost kakvu želimo?

Tijekom događanja imat ćemo sučeljavanje kandidata i kandidatkinja za Europski parlament kako biste mogli čuti njihove stavove te se bolje upoznati s njihovim programima i planovima. Za sudjelovanje je potrebna registracija putem poveznice.

Predstojeći Europski izbori 2024. omogućuju nam da sudjelujemo u kreiranju budućnosti Europe kakvu želimo vidjeti. Pridružite se zajednici zajednoza.eu kako biste saznali više o predizbornim aktivnostima.

Izdvojeni članak
europski izbori 2024.

Ovi izbori direktno utječu na vašu svakodnevicu: Evo i na koje načine


Ovaj tekst financiran je od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, i ne odražava nužno stajalište Europske unije i Vlade Republike Hrvatske. Skeniraj kod i registriraj se!

Ovaj tekst financiran je od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, i ne odražava nužno stajalište Europske unije i Vlade Republike Hrvatske. Skeniraj kod i registriraj se!

Ovi izbori direktno utječu na vašu svakodnevicu: Evo i na koje načine

Zašto je važno izaći na EU izbore i glasati za budućnost kakvu želimo?

Ovaj događaj prekretnica je u hrvatskoj novijoj povijesti: Evo što se sve zbog toga promijenilo

Još samo tri dana do izbora: Ovo je sve što trebate znati prije izlaska na birališta