Pretraga

Ova srebrna linija nije avion, nego Međunarodna svemirska postaja: Evo kada će opet proći iznad nas

A- A+

Međunarodna svemirska postaja u pogonu je još od 1998. godine, od kada posada ondje izvodi različite eksperimente iz astronomije, fizike, biologije i drugih srodnih područja. Riječ je o najvećoj ljudskoj tvorevini u svemiru koja je ujedno treći najsjajniji objekt na nebu. Može se vidjeti golim okom, a na web stranici NASA-e je moguće vidjeti kada Međunarodna svemirska postaja prolazi točno iznad vas.

zvjezdano nebo međunarodna svemirska postaja

Foto: NASA

Međunarodna svemirska postaja jedna je od najimpresivnijih ljudskih tvorevina, a još više impresionira to što redovito kruži oko Zemlje. Toliko je velika i sjajna da se može vidjeti golim okom sa gotovo svakog mjesta na Zemlji.

Ako želite vidjeti Međunarodnu svemirsku postaju, dovoljno je posjetiti stranicu Spot The Station i upisati mjesto na kojem se nalazite. Pred vama će biti tablica u kojoj ćete vidjeti sve dane u trenutnom mjesecu kada se postaja može vidjeti, kao i koliko će minuta biti vidljiva.

Informacija o maksimalnoj visini o stupnjevima također je bitna, jer su najveće šanse da ćete vidjeti postaju ako prolazi na visini od najmanje 40 stupnjeva. Nula stupnjeva označava horizont, a 90 stupnjeva je nebo točno iznad vas.

Golom će oku Međunarodna svemirska postaja izgledati poput aviona koji putuje velikom brzinom, ali na znatno većoj visini. Putuje brzinom od 28.000 kilometara na sat, a nalazi se visini od oko 400 kilometara od površine Zemlje. Ako želite biti sigurni da nećete propustiti njezin prelazak preko vašeg grada, možete primati i obavijesti od NASA-e na mail kada će postaja biti iznad vas.