Pretraga

Ovo su najopasniji sportovi na svijetu

A- A+

Sportska natjecanja najdraža su razbibriga najvećem broju muškaraca, a pomno praćenje svjetskih ili europskih prvenstava te Olimpijskih igara neizostavan su dio njihova života. Među brojnim vrstama sportova postoji i nekoliko onih koji su doista opasni te bavljenje istima ugrožava život sportaša. Provjerite koji su to najopasniji sportovi na svijetu.

en.wikipedia.org

Bavljenje sportom je iznimno dobro za ljudsko zdravlje, no većina talentiranih sportaša danas se istim bavi kako bi zaradili za život. Veliki broj pripadnika snažnijeg spola uživa u praćenju nogometa, ragbija, rukometa, F1 ili neke druge vrste, no istu ljubav dijeli i određeni broj ženske populacije. Međutim, u svijetu postoje brojni sportovi koji su opasni po ljudsko zdravlje, a u nastavku provjerite koji u tome prednjače.

Izdvojeni članak

Video: Najgori failovi u ekstremnim sportovima

Nogomet

Ako vam je prva asocijacija bila neki sport koji uključuje motorna vozila i razvijanje brzine preko 300 kilometara na sat, ne smijete zanemariti najvažniju sporednu stvar na svijetu – nogomet. Naime, upravo bavljenjem spomenutog sporta riskirate brojne ozljede, a opasnost od povrijeda je tri puta veća nego kod borilačkih vještina. No zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva, stoga dobro razmislite prije nego postanete zavidni najvećim nogometnim zvijezdama.

Golf

Vjerojatno ste iznenađeni što se golf našao na našem popisu. Iznenađujuća je činjenica da je stopa smrtnosti na golf terenima ispred svih grubljih sportova. Prema statističkim podacima, godišnje na igralištima izgubi život čak četiri tisuće igrača, a posebna opasnost vreba po lošem vremenu. Zapravo pet posto svih smrtnih slučajeva uzrokovano je udarom munje na golf terenu.

Boćanje

Još jedan šokantan podatak je taj da se boćanje smjestilo na sami vrh po broju smrtnosti. Spomenuti sport godišnje oduzima tisuće života, a ako preživite onda ćete pretrpjeti brojna iščašenja zgolobova, slomljena koljena ili srčane te moždane udare. Međutim, uzmete li u obzir činjenicu da je većina igrača starija od 70 godina, ovi podaci postaju posve jasni.

Izdvojeni članak

Pet bizarnih olimpijskih sportova kojima nema povratka

Pecanje

Dok je mnogima pecanje omiljeni način opuštanja, pravi profesionalci svakodnevno riskiraju svoj život. Naime, ovaj sport ima visoku godišnju stopu smrtnosti, a najčešći uzrok je utapanje ili neočekivani visoki valovi koji pecače uz stijene odvuku pod vodu.

Surfanje

Surfanje je iznimno opasan sport, a to potvrđuju brojni smrtni slučajevi. Prilikom jahanja po valovima, ti isti valovi često surfere utope ili bace od stijene. Također, ljudi koji se bave spomenutim sportom izloženi su napadima morskih pasa koji ih pomiješaju sa životinjama koje su njihova omiljena hrana.

Alpinizam

Planinarenje po neoznačenim i nesigurnim stijenama logično spada među najopasnije sportove. Međutim, nije samo penjanje problem, nego i pokušaj spuštanja istim putem. Otežana je situacija što prilikom nesreće ili ozljede ne možete uvijek dobiti medicinsku pomoć jer se često nalazite na nedostupnim mjestima do kojih čak ni helikopteri ne mogu doći. O životu alpinista uvelike određuju i vremenske neprilike.

Izdvojeni članak

Vrhunski sportaši koji su se proslavili i na filmskom platnu

Motociklizam

Na listi opasnih sportova našao se i jedan koji uključuje već spominjana motorna vozila i iznimno velike brzine. Najopasnija utrka motora na svijetu svakako je Isle of Man TT utrka. Ista postoji preko stotinu godina, a zabilježila je oko 220 smrtnih slučajeva. Natjecanje se sastoji uglavnom od toga da pokušate preživjeti padove s motora kao i udaranja u drva ili stijene pri nevjerovatno velikim brzinama.

Navijanje

Takozvane ‘cheerleadersice’ poznatije su više u SAD-u nego u europskim zemljama, no njihovo navijanje zapravo ih je smjestilo među najopasnije sportove. Djevojke u oskudnim opravicama, ali i sve veći broj muškaraca, prilikom nastupa izvode teške i komplicirane koreografije, zbog čega je velika mogućnost ozbiljnijih ozljeda i prijeloma. Frakture kralježnice i druge teške povrede česta su pojava. Zapravo, postoji veća šansa da se povrijede navijačice, nego igrači ragbija na terenu.

BASE jumping

BASE jumping je vjerojatno najopasnji među svim spomenutim sportovima. Riječ je o ekstremnoj i najopasnijoj vrsti skokova s padobranom. Skakači se bacaju s visokih zgrada, antena, visokih stijena i drugih mjesta gdje nemate puno vremena za otvaranje padobrana jer je tlo mnogo bliže. U BASE jumpingu se ne radi o rezultatima ili brzini koja se postiže, nego je pobjednik onaj koji preživi. Sport je zabranjen u velikom broju zemalja, zbog čega natjecatelji plaćaju visoke kazne.

Ronjenje u pećinama

Ronjenje samo po sebi je opasan sport, no ako se još odlučite za pećine onda ste rizik drastično povećali.  Najčešći uzroci smrti su dekompresija koja uništava mozak i pluća, gubitak pribranosti na dubini od 30 metara u mračnim pećinama kao i problemi s dovodom zraka. No nije isključen ni napad neke opasne morske životinje.

Jahanje

Nedavnim istraživanjem došlo se do šokantnog rezultata. Naime, na oko 100 tisuća jahača konja u SAD-u, broj smrtnih slučejva popeo se na čak 128. Međutim, nisu samo ljudske žrtve česte, jer je brojka preminulih konja još veća. Usporedite li brojke s boksom gdje je na 100 tisuća boksača zabilježen tek 1,3 smrtni slučaj, shvatit ćete koliko je jahanje opasan sport.