Pretraga

Pa dobro, koje sad zasjeda u Zagrebu? Objašnjavamo razliku između tri vijeća sličnog imena

A- A+

Hrvatska predsjeda Europskom unijom, odnosno njezinim Vijećem. No tri europske institucije imaju vrlo slična imena. Vijeće Europe, Europsko vijeće i Vijeće Europske unije različite su institucije što često stvara problem europskim građanima. Objašnjavamo stoga koja je razlika između tri vijeća sličnog imena.

Zgrada NSK za vrijeme predsjedanja EU-om | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu središte je Europske unije sljedećih šest mjeseci. U njoj zasjeda Vijeće Europske unije, ponekad zvano i samo kao Vijeće (bez dodatka).

Ipak, građani Unije Vijeće (Council of the European Union) često brkaju s Europskim vijećem (The European Council) i Vijećem Europe (Council of Europe), no radi se o tri potpuno različite institucije, čija se imena nažalost baš i ne razlikuju.

Jedno vijeće, deset sastava

Vijeće Europske unije nema zajedničke članove već ga čine ministri ili državni tajnici svih zemalja članica Unije, ovisno o području o kojem se raspravlja. Primjerice, ako su tema financije, tada Vijeće čine ministri financija svake od zemalja članica.

Izdvojeni članak
ministrica Blaženka Divjak

Divjak: Predsjedanje Unijom prilika je i da istaknemo svoje uspjehe

Sjednicom predsjedava ministar iz zemlje domaćina. Dakle, ministar Zdravko Marić presjedat će sjednicom o proračunu EU-a, a ministrica Blaženka Divjak sjednicama o obrazovanju, ali i znanosti i istraživanju, što su u europskim kontekstu dva različita resora.

Jedini izuzetak su sjednice Vijeća za vanjske poslove. Ono ima stalnog predsjedavajućeg – visokog predstavnika za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, koji je svojevrsni ‘europski ministar vanjskih poslova’.

Također, jedno od područja su i Opći poslovi. Vijeće za europske poslove koordinira rad drugih vijeća područja, a zaduženo je i za ostale ‘tekuće poslove’. Za razliku od drugih područja koja se sastaju nekoliko puta godišnje, Vijeće u sastavu općih poslova sastaje se jednom mjesečno.

Izdvojeni članak

Počelo je predsjedanje EU-om: NSK već zatvara svoja vrata za korisnike

Ovo je popis svih područja u kojima se saziva Vijeće EU:

 1. Ekonomski i financijski poslovi
 2. Konkurentnost (znanost, istraživanje, inovacije i svemir)
 3. Obrazovanje, mladi, kultura i sport
 4. Okoliš
 5. Opći poslovi
 6. Poljoprivreda i ribarstvo
 7. Pravosuđe i unutarnji poslovi
 8. Promet, telekomunikacije i energetika
 9. Vanjski poslovi
 10. Zapošljavanje, socijalna politika, zdravstvo i pitanja potrošača

Ključno za donošenje zakona

Vijeće EU suodlučuje u donošenju zakona EU-a, razvija vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, sklapa sporazume između Unije i drugih država te donosi godišnji proračun EU-a zajedno s Europskim parlamentom.

Uz Parlament, ono je glavno tijelo odlučivanja, a gotovo sve njegove sjednice su javne.

Donošenje zakona u EU ima četiri koraka:

 1. Europska komisija podnosi prijedlog Vijeću i Europskom parlamentu.
 2. Vijeće i Parlament zakonodavni prijedlog donose u prvom ili drugom čitanju.
 3. Ako te dvije institucije ne postignu dogovor nakon drugog čitanja, saziva se Odbor za mirenje.
 4. Ako je tekst koji Odbor za mirenje dogovori prihvatljiv objema institucijama u trećem čitanju, zakonodavni akt se donosi.

Ako u bilo kojem od koraka prijedlog bude odbijen, o njemu se dalje ne raspravlja.

Ček’, Vijeće Europe nema veze s Unijom?

Vijeće EU-a (Council of the European Union), ponovimo, treba razlikovati od Europskog vijeća (The European Council) i Vijeća Europe (Council of Europe).

Mladi znanstvenici u šoku: ‘U zgradi koja je bila namjenjena nama živjet će policajci’

Europsko vijeće (The European Council) određuje opće političko usmjerenje i prioritete Europske unije, a čine ga čelnici država ili vlada zemalja EU-a, predsjednik Europskog vijeća, predsjednik Europske komisije. Za razliku od Vijeća EU, Europsko se vijeće najčešće sastaje četiri puta godišnje.

Vijeće Europe (Council of Europe), službeno, nije institucija Europske unije. Zadaća mu je jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i pravne države na europskom kontinentu, a ima 47 država članica, iako su među njima sve članice Europske unije. Ono djeluje kao međunarodna organizacija.

Glavna tajnica Vijeća Europe trenutno je naša bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić.

Kako sve tri institucije u svojem imenu imaju riječ Vijeće, kada se govori samo o Vijeću (dakle, bez dodatka), misli se na Vijeće EU.

Nadamo se da će instiucije EU jednog dana građanima postati jednostavnije za razumijevanje.