Pretraga

Počelo je predsjedanje EU-om: NSK već zatvara svoja vrata za korisnike

Iako su najavili kako zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije neće biti većih izmjena u njihovu radnom vremenu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica već ovog tjedna za korisnike zatvara svoja vrata. Stroge sigurnosne provjere na ulazu očito nisu dovoljne.

Zgrada NSK za vrijeme predsjedanja EU-om | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Početkom nove godine Hrvatska je počela predsjedati Europskom unijom.

Središte predsjedanja je zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice, koja je zbog sigurnosnih mjera na ulazu uvela skenere metala, poput onih na aerodromima.

No očito da ni to nije dovoljno.

– U četvrtak 9. siječnja i u petak 10. siječnja 2020. godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu bit će zatvorena za korisnike, objavili su na službenim stranicama te ustanove.

U subotu će, dodaju, raditi po redovitom radnom vremenu.

‘Dolazi predsjednica Komisije, ne možemo raditi’

Pojasnili su kako je razlog otkazivanja ‘dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen zajedno s članovima Komisije’.

Budući da će biti još ovakvih dolazaka, pitanje je hoće li knjižnica i češće za korisnike zatvarati svoja vrata.

Skeneri na ulazu u NSK | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

Stroge kontrole: Na ulazu se skidaju i remeni… (kad Knjižnica radi)

Prilikom ulaska u NSK, podsjećamo, od početka predsjedanja potrebno je proći stroge sigurnosne mjere, koje ponekad uključuju i skidanje remena.

Podsjetimo samo i kako je Knjižnica isprva najavila kako zbog predsjedanja neće biti većih promjena za korisnike, no potom su objavili nekoliko detalja ključnih za svoj rad do kraja rujna.