Pretraga

Divjak: Predsjedanje Unijom prilika je i da istaknemo svoje uspjehe

A- A+

Prvim danom Nove godine Hrvatska započinje predsjedanje Vijećem Europske unije. Velik je to posao i za Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje predsjeda dvama važnim područjima: obrazovanjem te istraživanjem i svemirom. Na Hrvatskoj je i da prihvati programe za iduće sedmogodišnje razdoblje, od kojih je samo Obzor Europa vrijedan oko 100 milijardi eura. Ministrica Divjak kao središnju temu odabrala je odljev mozgova, a u predsjedanju vidi i priliku da se pohvali svojim uspjesima.

ministrica Blaženka Divjak

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Potrudit ćemo se da ulaganje u obrazovanje postane europska tema, kaže ministrica Blaženka Divjak.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ponedjeljak je predstavilo svoj program u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem EU.

Budući da većina zemalja članica Unije ima razdvojena ta područja u dva resora, MZO će presjedati dvama različitim područjima: prvo je obrazovanje, a drugo istraživanje i svemir.

Ček’, kak’ sad dva područja?

Izdvojeni članak
Nacionalna i sveučilišna knjižnica, NSK

Vijeće EU smjestit će se u NSK, provjerili smo što to znači za studente koji ondje uče

Vijeće Europske unije, podsjećamo, sastoji se od ministara svih zemalja članice zaduženih za neko područje. Nema, dakle, stalnih članica već se okuplja u deset različitih područja. Ako se primjerice raspravlja o financijama čine ga svi ministri financija, ako o prometu, svi ministri prometa, itd. (Koja je razlika Vijeća EU od Vijeća Europe i Europskog vijeća, pojasnili smo u jednom od prethodnih članaka.)

Za središte predsjedanja u oba područja, ministrica Divjak odabrala je odljev mozgova.

– Talenata ima svugdje i jednako su raspoređeni, ali prilike to nisu. Zato ćemo rasprvaljati o jednakosti prilika, kazala je Divjak.

Izdat će i deklaraciju Zagreb Call for Action on Brain Circulation, koja bi Njemačkoj, koja iduća preuzima predsjedanje Unijom, trebala poslužiti kao temelj pri izradi konkretnih mjera za izradu sustava sprječavanja odljeva mozgova.

‘Gdje ćemo s onih 175 milijardi eura?’

Na Hrvatskoj je u idućih šest mjeseci da prihvati programe za iduće sedmogodišnje razdoblje, od kojih je samo Obzor Europa, usmjeren na istraživanje, vrijedan oko 100 milijardi eura. Za Erasmus se očekuje još 60 milijardi, a dodatnih 16 milijardi morat će raspodijeliti u okviru Svemirskog programa EU.

Naravno, odluku o raspodjeli novca neće donositi sami, već u koordinaciji s Europskom komisijom, no finalnu će odluku donijeti Europski parlament.

Ministrica u tome vidi priliku da se Hrvatska predstavi kao odgovorni partner te kao zemlja profesionalnih i kreativnih ljudi.

‘Moramo se i pohvaliti’

Izdvojeni članak

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] ‘Škola za život’ nije Cjelovita kurikularna reforma

Kao ključnu točku u obrazovanju, Hrvatska vidi učitelje i nastavnike budućnosti. Na tu će se temu održati i znanstvena konferencija u ožujku, na kojoj će i hrvatske škole moći predstaviti svoje inovativne programe.

Tu je i glavna tema u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina – reforma obrazovanja. Ministarstvo planira u preporuke Vijeća EU prikazati potrebu za regionalnim centrima kompetentnosti, što je model koji je Hrvatska već uvela.

– Ovo nam je prilika da istaknemo svoje uspjehe, smatra Divjak.

Ne, ne uvodimo astronaute

Što se područja svemira tiče, ne, nećemo se baviti astronautima. Područje svemirske tehnologije obuhvaća čitav niz tehnologija koje svakodnevno koristimo od GPS-a nadalje.

Izdvojeni članak

Izabrano 25 strukovnih škola koje dobivaju milijardu kuna: Provjerite je li među njima i vaša

U tom će segmentu MZO staviti naglasak na poslove budućnosti, koji su usko vezani uz tehnološko znanje.

Vezano uz istraživanja, Ministarstvo će organizirati nekoliko znanstvenih konferencija u suradnji s različitim sveučilištima.

Ministrica se dotakla i činjenice da su sveučilišta u Rijeci, Splitu i Zadru članovi Europske mreže sveučilišta, dok ono u Zagrebu to nije.

– Nisu se prijavili pa nisu ni članovi. Problem je što je nekima prekomotno pa se ne moraju truditi, komentirala je kratko Divjak.

Pripremali se dvije i pol godine

Ustvrdila je kako se njezino ministarstvo za predsjedanje priprema gotovo dvije i pol godine.

– Po standardima EU, relativno smo malo ministarstvo s obzirom na to što sve radimo, ali uspjet ćemo da sve prođe kako treba jer smo dobro sve isplanirali. Ako bude kakvih tekućih problema na razini Unije, naravno da ćemo ih rješavati, zaključila je Divjak.