Pretraga

Pet najljepših domoljubnih pjesama

A- A+

Ljubav prema Hrvatskoj, njezinim ljudima, krajevima i kulturi bila je inspiracija za neke od najljepših pjesama. Hrvatski glazbenici su u vrijeme rata, ali i nakon njega, skladali mnoge pjesme koje će uvijek naći put do našeg srca.

Na današnji dan, kada Hrvatska slavi svoj rođendan, vrijedi se prisjetiti stihova i nota koje slave ljepote naše domovine.

dalmacijanews.com

Jura Stublić – Bili Cvitak

Za vrijeme rata u Hrvatskoj Jura Stublić izdaje album pod nazivom ‘Hrana za Golubove’. Na njemu se nalaze domoljubne pjesme ‘Bili cvitak’ i ‘E moj druže beogradski’.

Hrvatski Band Aid – Moja domovina

Pjesma ‘Moja domovina’ snimljena je na samom početku ratnih sukoba 1991. godine. Još uvijek je jedna od najpopularnijih domoljubnih pjesama, te za mnoge neslužbena hrvatska himna.

Među glazbenicima koji su sudjelovali na snimanju našla su se velika imena hrvatske popularne glazbe među kojima su bili i Oliver Dragojević, Dino Dvornik, Aki Rahimovski, Arsen Dedić, Ivo Robić, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Mišo Kovač, Davor Gobac i Jura Stublić.

Prljavo Kazalište – Lupi petama

Pjesma ‘Lupi petama’ našla se 1993. godine na istoimenom albumu grupe iz zagrebačke Dubrave.

Daleka Obala – Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj

Pjesma “Mojoj lijepoj“ napisana je na samom početku rata, a našla se na trećem albumu Daleke obale, “Mrlje”, iz 1993. godine.

‘Vo je naša zemlja – Mojmir Čačija i Jakov Dukić

‘Vo je naša zemlja” Mojmira Čačije i Jakova Dukića jedna je od najljepših domoljubnih klapskih pjesama. Premijerno ju je izvela klapa Sinj na 26. Festivalu dalmatinske klape, 1992. godine.