Pretraga

Pijete li dvije litre vode dnevno? Donosimo savjete koji će vam pomoći u stvaranju nove navike

A- A+

Ravno u sridu – koliko ste vode danas popili? Jeste li popili čašu vode čim ste se probudili i prije svakog jela? Vjerojatno je odgovor ne. Koliko god se pisalo i govorilo o svim benefitima redovitog unosa vode, ljudi to jednostavno ignoriraju. Danas ćemo vas napokon pokušati uvjeriti zašto se isplati potruditi popiti barem dvije litre vode dnevno.

foto: Unsplash

Koliko često vam se dogodi da se osjećate blago dehidrirano? Neki od simptoma su suhoća u ustima, popucale usne, ali i glavobolja. Tri vrlo neugodne i nepoželjne stvari, koje je lako moguće spriječiti uz jednu jedinu stvar – vodu. Nemojte misliti da ako popijete dvije litre soka dnevno da ste se spasili, zato što je to suprotno od onoga što biste trebali raditi.

Voda je zaista spas za sve. Osim što pomaže u ubrzavanju metabolizma, smanjuje osjećaj gladi (ono kad jedete iz dosade), poboljšava izgled kože i pomaže vam da što lakše probavite hranu. Vjerujemo da su sve ovo stvari koje su vam već dobro poznate, pa gdje onda nastaje problem? Zašto rijetko tko pije vode koliko bi trebao?

Iako je nekakva opća preporuka da bi dnevni unos vode trebao biti barem dvije litri (odnosno osam čaša), riječ je o minimumu. Ustvari bi se trebalo paziti na to da se pije što više vode. Što više vode pijete, to će se više vaš organizam čistiti, na svakoj mogućoj razini. Ako smo vas uvjerili u donošenje ove odluke, sada vam donosimo nekoliko savjeta kako je se pridržavati!

Izdvojeni članak

Riješite se loših navika: Ovo su znakovi da ne pazite na vlastito zdravlje

Raspored

Kažu da je za stvaranje navike potrebno tri tjedna, pa će vam prva tri tjedna biti najgora. No, jednom kada postavite raspored, postat će vam čudno živjeti bilo kako drugačije. Riječ je o vrlo jednostavnom rasporedu – ujutro natašte popijte dvije čaše vode; jednu prije svakog jela; jednu prije odlaska na spavanje.

Održavanje ovog rasporeda je krucijalno kako biste mogli dostići tih osam čaša dnevno, zato što ćete si ovako zagarantirati da svaki dan popijete šest čaša vode, što znači da samo negdje usput morate ‘ugurati’ još dvije čaše. Dvije čaše zvuče puno izvedivije no osam, zar ne?

Osim toga, ovaj raspored nije slučajan – dvije čaše ujutro će vam pomoći da pokrenete metabolizam i razbudite tijelo. Čaša prije svakog jela će vam pomoći da se ne prejedate, ali i da vaše tijelo što lakše probavi hranu. Čaša prije odlaska na spavanje će se pobrinuti da se ne probudite dehidrirani i da slatko sanjate.

Aplikacija za praćenje unosa vode

Gotovo svaki mobitel već ima neku postavljenu aplikaciju koju prati dnevni unos vode, no ako ju nemate, preporučili bismo vam da preuzmete aplikaciju Pij vodu!. Ova slatka i simpatična aplikacija će vam slati obavijesti kako ne biste zaboravili popiti vodu, ali će vas i motivirati u ustrajnosti zbog mogućnosti sakupljanja znački i ispunjavanja izazova.

Vjerojatno ćete kasnije moći i bez pomoći aplikacije i kontrole doći do dvije litre dnevno, no na početku je sasvim prihvatljivo da si pomažete na ovaj način. Osim toga, definitivno će vam pomoći kada vidite zabilježen vlastiti uspjeh!

Jeste li žedni?

Iako osam čaša dnevno zvuči pretjerano (ako inače ne pijete redovito vodu), tih osam čaša je tu zato što vam je toliko potrebno na dnevnoj razini. Razmislite, jeste li sada žedni? Da se niste lijeni ustati (jer vjerojatno jeste), biste li se ustali i popili čašu vode? Ako je odgovor dan, molimo vas da skupite posljednje atome snage i zaista se uputite do kuhinje i popijete čašu vode – jednog dana ćete nam biti zahvalni.

Stvar je vrlo jednostavna: ako ste žedni, popijte vode! U slučaju da zaista imate problem s lijenošću, preporučili bismo vam da nabavite bočicu vode s većom zapremninom, pa da se ne morate ustajati svakih pola sata. Štoviše, svakako bismo vam preporučili nabavku boce, to će vam definitivno olakšati ovaj težak put ka navici pijenja vode.