Pretraga

Pitali smo studente što žele postići ove akademske godine: ‘Za promjenu želim proći sve kolegije’

A- A+

Novi početak nerijetko sa sobom donosi i jedno ambiciozno raspoloženje. Ono nekima nestane nakon nekoliko dana, a neke ‘drži’ skroz do kraja. Povodom početka nove akademske godine, odlučili smo upitati nekoliko studenata koji su im planovi i ciljevi. Uz standardne akademske ciljeve, neki su odgovorili da bi htjeli više izlaziti i družiti se s dragim ljudima, dok je jedan student s KIF-a rekao da mu je cilj kupiti novi radni stol.

studenti, studij, studiranje

Foto: Pexels

Iako mnogi to ne bi htjeli, počela je jesen, a s njom je stigla i nova akademska godina. Studenti se tako polako, ali sigurno vraćaju u staru rutinu, puni motivacije i ambicije jer je ipak riječ o novom početku i novom poglavlju studentskog života. Potaknuti tom mišlju, razgovarali smo s Andrijom, Petrom, Karlom, Anom i Unom, ne bi li nam otkrili svoje planove u bližoj budućnosti.

Prvo smo naišli na Petru, studenticu Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu (FPZG), koja nam je otkrila da joj je najvažniji cilj angažirati se više oko fakulteta.

‘Želim ići na sva predavanja i seminare’

– Želim ići na sva predavanja i seminare, učiti na vrijeme i za promjenu želim proći sve kolegije, jer u protivnom neću moći upisati diplomski sljedeće godine. Nije mi više pametno odugovlačiti studiranje, kaže Petra.

Slično razmišlja i njena kolegica Una, koja želi položiti sve kolegije kako bi cijelo ljeto mogla biti u svom rodnom gradu, jer, kako kaže, ne voli biti u Zagrebu.

– Tijekom zime i proljeća htjela bih što više putovati. Velika mi je želja proći advente u raznim gradovima, jer to još nisam mogla učiniti proteklih godina zbog pandemija. Naravno, htjela bih provesti što više vremena sa svojim dragim ljudima, otkrila nam je Una.

Karla, apsolventica na FPZG-u kojoj je ostalo još samo napisati jedan diplomski rad, kaže da joj je jedini fakultetski cilj riješiti to što bolje može. Već je, ističe, krenula s čitanjem literature, pa vjeruje da će sve stići bez problema i nada se da će svoju temu obraditi na što zanimljiviji način.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Počela je nova akademska godina: Studenti, ovo je 9 stvari koje morate znati

Potraga za ravnotežom između posla i društva

– Što se tiče privatnog života, nadam se da ću uspjeti pronaći dobru ravnotežu između posla koji već sad radim i uživanja s prijateljima i obiteljima. Također, nadam se da ću shvatiti je li posao kojeg trenutnog radim zapravo za mene ili je vrijeme za promjenu. Trenutno je puno pitanja, pa se nadam da će ova godina donijeti odgovore, zaključuje Karla.

Studentica Ana s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER), kaže da bi najviše voljela više izlaziti i provoditi manje vremena na internetu, budući da joj to oduzima podosta dragocjenog vremena. Također, navodi i da bi htjela više putovati i u svemu biti discipliniranija, jer bi joj to puno pomoglo u nekim aspektima života.

Na koncu, Andrija s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu kaže da mu je, naravno, cilj riješiti sve predmete, ali i dodatno urediti svoj stan te se dovesti u formu u svakom smislu riječi.

– Za početak, želio bih kupiti novo staklo za tuš te nabaviti novi radni stol. Ovaj koji trenutno imam je tu otkad sam išao u osnovnu školu i jednostavno mi više nije funkcionalan. Osim toga, želim više trenirati i bolje jesti, kako bih bio u najboljoj formi svog života. To će mi pomoći u svakom pogledu, zaključuje Andrija.