Pretraga

Pitali smo vas ustajete li nastavnicima kada ulaze u razred: ‘Totalna besmislica’

A- A+

Anketa portala srednja.hr u kojoj je sudjelovalo gotovo 1.500 ispitanika pokazala je da polovica njih ustaje sa stolice kada nastavnici ulaze u učionicu. No, 30 posto sudionika ankete to nikad ne radi, a 20 posto od ukupnog broja glasača samo ponekad. Na zagrebačkim ulicama mlađi su nam rekli da ustaju nastavnicima koji na prvom satu naglase da se treba ustajati, dok su oni nešto stariji ustvrdili da su se ranije više bojali nastavnika nego roditelja i da bi trebalo ustajati.

anketa prolaznici ustajanje nastavnika

VOX – ustajanje nastavnika | foto: srednja.hr

Nedavno smo na našem portalu proveli anketu o tome ustajete li nastavnicima kada ulaze u razred. Do zaključenja ovog teksta (16. veljače u 11 sati) u anketi je sudjelovalo 1.483 ispitanika. Njih 735, odnosno gotovo 50 posto, odgovorilo je da uvijek ustaju jer je to odraz poštovanja.

No, njih 459 iliti 30 posto rekli su da nikad ne ustaju sa stolice nastavnicima. Smatraju da je ‘dobar dan’ dovoljan iskaz poštovanja. Ukupno 289 ispitanika, odnosno gotovo 20 posto, ustvrdilo je da samo ponekad ustaju nastavnicima jer nisu svi nastavnici zaslužili poštovanje samo zbog toga što su nastavnici.

anketa ustajete li nastavnicima

Rezultati ankete o ustajanju nastavnicima, 16. veljače u 11 sati | screenshot: srednja.hr

Na zagrebačkim ulicama građane smo pitali jesu li oni ustajali nastavnicima pri ulasku u razred. Oni mlađi uglavnom su naveli da je to ‘totalna besmislica’ ili da su ustajali samo onim nastavnicima koji su napomenuli da treba ustajati na prvom satu upoznavanja. No, oni nešto stariji kazali su da bi se nastavnicima trebalo ustajati i da se ranije više strahovalo od nastavnika nego od roditelja.

– Dolaze nove generacije, to je tako. Po meni, ja bih se ustajao. A sad, mladi ljudi drugačije razmišljaju. Pa vidite, uđite samo u tramvaj i sve će vam biti jasno, kazao nam je u Zagrebu jedan nastavnik pred mirovinu.

Što su nam još prolaznici rekli o ustajanju nastavnika, pogledajte u videozapisu ispod.