Pretraga

Pitali smo prolaznike jesu li ih učitelji kažnjavali: ‘Da je sad kao nekad, ne bi bilo ovakvog nasilja’

A- A+

U današnjem turbulentnom vremenu, gdje je nasilje među mladima prisutno u različitim oblicima, ispitali smo korijene problema postavljajući prolaznicima jednostavno pitanje – Jeste li ikada bili (fizički) kažnjeni od strane učitelja? Ovaj prizor mnoge je prolaznike vratio u školske dane, kada su disciplinske mjere imale nešto drugačije oblike nego danas.

screenshot videa s troje prolaznika koje smo pitali jesu li ih učitelji kažnjavali u školi

foto: srednja.hr

Nekada su učitelji koristili metodu fizičke kazne da održe red u razredu, no danas se takav oblik ‘discipliniranja’ u većini svijeta smatra neprihvatljivim, ponegdje čak i ilegalnim. Kako god bilo, nitko ne uživa u fizičkom kažnjavanju, međutim, neke generacije su itekako to iskusile na svojoj koži. Zbog toga je ovih dana naša video ekipa odlučila prolaznike na zagrebačkim ulicama pitati jesu li ih učitelji kažnjavali u školi.

Dok su neki dobivali po rukama i uspoređuju to s današnjim vremenom kada učenici ugnjetavaju učitelje, neki govore kako su u školu išli u Dalmaciju gdje je sve bilo ‘fino, kulturno i lijepo’ pa kažnjavanja nije bilo. Neki su pak za domaću zadaću dobivali zadatak pronaći šibu kojom će ih učitelj kazniti.

– Eh, da je sad to tako kako je nekad bilo, ne bi bilo ovakvog nasilja. Bilo bi sve dobro i prema profesorima bi se djeca ljepše ponašala, rekao je jedan prolaznik upirući prstom u naš mikrofon.

Čitav video pogledajte u nastavku.