Pretraga

Prepoznajete li ovu slatkicu? Danas o njoj govori čitav svijet, a kad se prvi put pojavila na TV-u sve je ostavila bez riječi

A- A+

Iako možda nikada neće nositi titulu princeze niti kraljice, zaručnica princa Harryja i buduća članica britanske kraljevske obitelji svoju je krunu zaslužila još kada je imala jedanaest godina. Iako glumici Meghan Markle ovih dana brojni, pogotovo zagovornici tradicije pokušavaju spočitati mnogo toga, činjenicu da ima plemenito i dobro srce nikako neće moći. Naime, još kao osnovnoškolka i tada možda potpuno nesvjesno, postala je aktivistkinja za prava žena.

Screenshot: YouTube

Meghan Markle možda je najpoznatija po svojoj televizijskoj ulozi u popularnoj seriji ‘Suits’, no u vrijeme koje ne provodi na filmskom setu, bavi se društvenim aktivizmom. Bila je savjetnica za humanitarnu akciju One Young World, a prošle je godine postala i ambasadorica za World Vision Canada gdje je sudjelovala u kampanji za čistu vodu u zemljama trećeg svijeta, kao i u kampanji koja se bavila podizanjem svijesti o problemima s kojima se suočavaju žene u Indiji.

Izdvojeni članak

Ima nade za ovo društvo: 1.770 učenika poručilo vršnjacima da trebaju živjeti otvorenog uma i prihvatiti različitosti

Upravo se problemima i prikazom žena u javnosti počela baviti još kao djevojčica, a tada i kako je sama kazala, potpuno nesvjesno stala u njihovu obranu. Kada je imala samo jedanaest godina na nastavi su bile prikazane reklame, iz kojih su Meghan i ostali učenici morali izvući poruke koje se u njima pojavljuju. Njoj je za oko zapela reklama mega kompanije Protector&Gamble kojoj pripadaju poznati svjetske robne marke poput Gillettea, Alwaysa, Pantenea, Head&Shouldersa i Max Factora.

P&G proizvodio je i deterdžent za posuđe, a u reklami koju je Meghan zamijetila oglašavali su se uz poruku ‘žene se bore s masnim tavama i zdjelama’. Smatrala je da nije pošteno pranje suđa kategorizirati kao isključivo ženski posao te se požalila svome ocu koji joj je predložio da jednoj od najvećih svjetskih kompanija napiše pismo u kojemu će ih ljubazno zamoliti da izmjene svoju poruku. To je i učinila, i na njenu radost, riječ ‘žene’ zamijenjena je riječju ‘ljudi’. Tada se po prvi puta našla na brojnim nacionalnim televizijama i u tiskovinama, ali u nešto malo drugačijem kontekstu od današnjeg.

– Ako na televiziji ili bilo gdje drugdje vidite nešto što vam se ne sviđa ili vas vrijeđa, pišite pisma, šaljite ih pravim ljudima jer tako možete učiniti neku promjenu, ne samo za sebe već i mnoge druge ljude, zaključila je tada i sa svojih samo jedanaest godina buduća članica britanske kraljevske obitelji.

Ono što je gotovo jednako zanimljivo je da je sa samo 15 godina Meghan Markle pozirala ispred Buckinghamske palače, no tada vjerojatno nije ni sanjala da će obiteljske objede u budućnosti jesti baš unutar njenih zidina.