Pretraga

Od prvog milijuna do prve milijarde: Ovo su najbitniji videi za povijest YouTube-a

A- A+

YouTube je jedna od najkorištenijih platformi današnjice. Preko YouTube-a slušamo glazbu, gledamo vlogove, pronalazimo dodatne materijale za lakše učenje, pa čak i gledamo filmove. Iako ne postoji opcija direktnih poruka, zahvaljujući komentarima, a i samoj prirodi sadržaja koji se postavlja na platformu, itekako dolazi do direktne komunikacije između kreatora i korisnika.

Pretplati se na naš YouTube kanal!

U današnjem ubrzanom svijetu, video je najlakši način za poslati poruku, biti primijećen i biti saslušan. Stoga ne čudi što je YouTube i dalje vodeća platforma, na kojoj se vrte milijunski pregledi, o kakvom god se sadržaju radilo.

Izdvojeni članak

Šok za fanove: Jedna od najpopularnijih YouTuberica odustaje od svog kanala

I dok se na dnevnoj razini postavi tolika količina sadržaja da je nemoguće sve pratiti (nekad je teško pratiti i ono što vas zanima, kamoli još nešto ekstra), postoje neki YouTuberi koji zaista izbacuju stvari koje se isplati pogledati. Radi se o ljudima koji su poznati na barem lokalnoj razini, ako ne već svjetskoj.

Tu i tamo se dogodi da neki video postane viralan, pa onda skupi ogroman broj pregleda u vrlo kratkom razdoblju, pa onda to postane glavna tema svačijih razgovora, pa se skuplja sve više i više pregleda, a čak i kada prestane biti aktualno, i dalje se novi pregledi nižu na dnevnoj razini.

Radi se naravno o onim videima za koje su svi čuli, odnosno koje su svi vidjeli. Sigurno znate za većinu ovih videa, no u slučaju da ste ih možda zaboravili (ili ih se niste jako dugo sjetili) donosimo popis nekolicine najbitnijih videa za povijest YouTube-a.

Prvi milijun: Nike reklama s Ronaldinhom

Postavljen tek četiri mjeseca nakon što je YouTube pokrenut u 2005. godini, ovaj video je prvi koji je zabilježio milijun pregleda, te prvi ‘viralan’ video. Radi se o reklami za Nike u kojoj se pojavljuje tada najveća nogometna zvijezda, Ronaldinho

Prva milijarda: PSY – Gangnam Style

Nakon što je prvi milijun zabilježen na samom početku YouTube-a, do prvog bilijuna je trebala još koja godina. I dok sada postoji više videa s tim brojkama, prvu milijardu je dosegao ovaj hit kojeg se sjećamo iz 2012. godine. Ubrzo je slijedio i nastavak, no iako je bio vrlo popularan, nije postao povijesno bitan kao Gangnam Style.

Najveći broj dislajkova: YouTube Rewind 2018

Dugo vremena je ovu titulu nosio bezvremenski hit Justina Biebera imena Baby, no nakon što je YouTube prije dvije godine napravio godišnji sažetak, uspjeli su preuzeti to mjesto. Rewind videi rijetko kada uspiju zadovoljiti publiku, no nijedan nije toliko naljutio korisnike kao ovaj iz 2018. godine. Trenutno ima preko 18 milijuna dislajkova.

Najveći broj lajkova i pregleda: Luis Fonsi – Despacito

Sa skoro sedam milijardi pregleda i preko 39 milijuna lajkova, ljetni hit iz 2017. godine drži prvo mjesto po broju pregleda, ali i lajkova. Iako je svima dosta Despacita, i dalje se radi o jednoj od najslušanijih pjesmi, ali i očito najdražih.

Počasno mjesto: Justin Bieber – Baby

Iako se ovaj hitno trenutno ne nalazi ni na jednom od bitnih mjesta, dugi niz godina je bio najgledaniji video na YouTube-u, ali i onaj s najviše dislajkova. Sada broji ‘tek’ nešto više od 2,2 milijarde pregleda i ipak 14 milijuna lajkova, naspram 11 milijuna dislajkova.