Pretraga

Kako preživjeti distanciranje: Rituali koji nam donose sreću

A- A+

Posljednjih mjesec dana istovremeno traju čitavu vječnost, ali i užasno kratko? Izgubili smo smisao za vrijeme – koji je danas dan? Svi su dani isti i jednostavno je sve postalo dosadno i jednolično. Kako god, ovo razdoblje treba i preživjeti, pa je možda ipak pametnije posvetiti se nečemu novome što nas veseli.

foto: Pixabay

Svima nam je dosta rutine koja izgleda tako da se probudimo, presvučemo iz pidžame u trenirku, sjedimo pred kompjuterom, napravimo pauzu za ručak, vratimo se za kompjuter, pauza za večeru, kompjuter, spavanje. I opet sve ispočetka.

Izdvojeni članak

Izdvajamo 63 filmova koje možete gledati ako ne znate što biste radili

Rutina je inače dobra stvar, ali jednostavno je postalo naporno svaki dan živjeti kao da je jedan te isti dan, bez ikakve razlike. Svatko od nas baš zato mora pronaći neki ritual, nešto što ga veseli i čini mu dane ljepšim. Kako bi rekli, highlight dana. A svoje najbolje trenutke su s nama podijelili i studenti, a njihove ideje možete i vi usvojiti!

– Loše se osjećam, teško mi pada cijela situacija. Najviše mi fale posao i plaća, ali i grad u kojem inače živim… Ovih dana sam počela kuhati, i to mi uvelike olakšava cijelu situaciju – ne znam ode li mi više vremena na kuhanje ili pospremanje nakon jela. Iskreno, počela sam s time zato što sam bila gladna, a sve je bilo zatvoreno i morala sam se nekako snaći, i drago mi je. Iskreno se nadam da uskoro neću imati dovoljno vremena za kuhanje u tolikoj mjeri, ali nadam se da ću nekada naći vremena sebi za gušt, preko vikenda, kaže nam Ivana (24).

Kalorije se ne broje…

Kuhanje je vjerojatno najlogičniji izbor, zato što nema bolje stvari od ukusnog jela, a ako je ikada bilo dozvoljeno pretjerati s kalorijama, onda je to sada. Mada ne previše, samo malo… Kuhanje daje taj osjećaj produktivnosti, zato što na kraju imamo rezultat svih naših akcija, stoga jedno veliko, da!

– Trenutno sam dobro, sljedeći tjedan me čeka kolokvij pa sad energiju trošim na spremanje kolokvija. Najviše mi fale ljudi, a porukama i pozivima zamjenjujem taj nedostatak druženja. Imam naviku pustiti si film prije spavanja i to mi pomaže da se opustim i odlutam u neki drugi svijet. Odlučila sam gledati filmove koji su mi poznati zato što mi to ulijeva osjećaj sigurnosti, pa je to neki trik koji bih preporučila. Trenutno je stanje dosta kaotično, lijepo je imati utočište. Zapravo odmah prvu večer kad sam došla doma iz Zagreba doma prije spavanja počela s Marvelovim serijalom, večeras gledam Endgame i ne znam kako ću nastaviti život nakon…Uvijek se lijepo vratiti Avengersima, ali možda ne ovako intenzivno, prepričava nam Klara (22).

Rijetko tko može reći da ne uživa gledajući filmove i serije, a svakako je dobra ideja imati neku listu po kojoj raditi stvari, čisto da izbjegnete vrijeme koje gubite gledajući u Netflix, pokušavajući pronaći nešto što želite pogledati. I super je Klarin savjet o ponovnom gledanju već poznatih stvari, svima nam treba ta sigurnost.

Pravda za tradicionalan šoping!

– Što duže vrijeme prolazi, sve su mi češće promijene raspoloženja koje su nepodnošljive kako meni, tako i mojim ukućanima. Žudim za mirnim odlaskom na kavu, u šetnju i dosta mi je online šopinga…hoću pravi tradicionalni! Ali uz sve obaveze koje imam za faks, stvarno se trudim odvojiti pola sata, sat za vježbanje. U jednu ruku tješim se da ću zahvaljujući karanteni ovo ljeto biti 100% zadovoljna dok se budem kupala i sunčala po cijele dane, a i sam osjećaj nakon odrađenog treninga puno znači i popravi mi dan. Nadam se da ću i nakon karantene biti ustrajna i da neću prestati, iako plan mi je kad sve završi da me u kući nikako nema, prepričava nam Dita (20).

Upitno je kakva će sezona biti, ali svi se nadamo da ćemo barem jednom doći do plaže ili bazena, ili barem do šetnje na špici u ljetnom outfitu, a sve je bolje izgleda nakon vježbanja. I naravno, potrebno se micati, pogotovo kada ne izlazite toliko često, sve stvari koje već znate, blablabla…

U svakom slučaju, naučili smo da svatko zaista ima neki ritual koji ih čini sretnima – može se raditi i o vođenju dnevnika, sunčanju na balkonu ili šalici omiljenog čaja u rano jutro. Bitno je imati svoj highlight dana!