Pretraga

Prosvjedi srednjoškolaca za klimu diljem Europe: Hrvatski srednjoškolci, što vi čekate?

A- A+

Prosvjedi školaraca protiv klimatskih promjena, koje je prošle godine pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg, masovno se šire cijelom srednjom i zapadnom Europom. Prva karta s popisom svih štrajkova srednjoškolaca dokaz je kako se radi o pokretu koji je ujedinio kontinent, a njegov vrhunac – globalna akcija School Strikes 4 Climate Action – tek se treba održati.

Slikovni prikaz svih mjesta u kojima su se prosvjedi održali (Foto: Facebook/Jörg Haas)

Greta Thunberg švedska je aktivistica koja ima samo 15 godina, a njezin govor na klimatskoj konferenciji UN-a COP24 ostao je zabilježen kao jedan od najjačih govora o klimi uopće. Govor možete pogledati ovdje.

Zbog protesta ostavku podnijela belgijska ministrica

Izdvojeni članak

15-godišnjakinja govorom posramila svjetske vođe: Kažete da volite svoju djecu, a kradete im budućnost

Prošli smo tjedan objavili vijest o Joke Schauvliege, belgijskoj ministrici zaštite okoliša, koja je tamošnje učenike optužila da odlaze na prosvjede protiv klimatskih promjena kako bi mogli izostati iz škole, odnosno da neimenovani izvori moći djecu usmjeravaju na markiranje.

– Znam tko stoji iza ovog projekta, obje nedjeljne demonstracije i učenika koji izostaju iz škole. Tako mi je rečeno iz državne sigurnosti. Garantiram da su klimatske promjene više od spontane akcije solidarnosti s našom klimom, kazala je tada.

Zbog neutemeljenih optužbi, Schauvliege je bila primorana prije dva tjedna podnijeti ostavku.

– Teško je nastaviti obnašati funkciju ministrice zaštite okoliša u ovim okolnostima, rekla je kroz suze.

U pokret uključeno pola Europe, ali ne i Hrvatska

Izdvojeni članak

Iz škole ‘pobjeglo’ više od 10 tisuća učenika: Ne odustaju dok ne dobiju što žele

Brojni su političari slijedili njezin primjer i kritizirali štrajkove, no najnoviji podaci pokazuju kako, unatoč tome, broj prosvjednika i javnih akcija za klimu neprestano raste.

Mapa s pregledom svih održanih demonstracija u Europi pokazuje da je najviše ljudi na ulice izašlo u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Švedskoj, Beneluksu, Italiji i Francuskoj. Prosvjedi su održani i u Portugalu, Norveškoj, Finskoj, Austriji, Španjolskoj, Danskoj, Poljskoj, Češkoj te Irskoj.

U Hrvatskoj, kao ni u ostalim zemljama bivše Jugoslavije, nije se održao još nijedan protest. Mlade Hrvatice i Hrvati, ali i oni stariji, još se stignu priključiti velikom dijelu Europljana, jer je vrhunac prosvjeda zakazan za 15. ožujka, kad će se održati globalna akcija School Strikes 4 Climate Action.

Spomenutu kartu možete pronaći ovdje.