Pretraga

Prvašić Marin za maškare ne želi biti neki superjunak ili kauboj, već – Faust Vrančić

I dok većina djece se za maškare želi maskirati u princeze, vještice, superjunake i kauboje, učenik prvog razreda Marin Stary želi biti – Faust Vrančić. Još je u vrtiću bio i Nikola Tesla te je svojim prijateljima iz vrtićke grupe održao i tri predavanja o Tesli, Vrančiću i o kralju Tomislavu. O tome kako se rodila njegova ljubav prema povijesti i hrvatskim povijesnim ličnostima te kako mu nabavlja kostime otkrila nam je njegova majka, Ivana Stary.

Marin Stary, učenik prvog razreda za maškare želi biti Faust Vrančić

Marin Stary, učenik prvog razreda za maškare želi biti Faust Vrančić | Foto: Ivana Stary, Facebook

On nije dječak od nogometa i igrica. Ne priča o junacima koji lete po zraku, a kad djeca na vrtuljku viču da su Hulk i Spiderman, on viče da je Matija Gubec. On je Marin, učenik prvog razreda Osnovne škole Trnjanska u Zagrebu koji je zavolio povijest kada je 2018. ušao u Tehnički muzej. A to je bio samo jedan od ukupno 58 muzeja koje je do sada posjetio.

– Tada sam razumjela majke koje pričaju koliko im se djeca raspamete u Zoološkom vrtu u kojem je i Marin bio, ali jedino što ga je tamo dojmilo je bio stari traktor. Tada ga je zanimala proizvodnja nafte, pošto ja potječem iz naftne obitelji znao je sve o tome, ali ulaskom u muzej otvorilo se puno poglavlja, priča nam Marinova majka, Ivana Stary.

Faust Vrančić ga fascinira s mlinovima, letećim čovjekom i svojim izumima

Nakon toga krenuli su obilaziti muzeje i dvorce u Hrvatskoj. Otprilike u isto vrijeme kada se Marin počeo zanimati za povijest, s emitiranjem je krenuo i serijal Hrvatski kraljevi koju je Marin redovno pratio.

– Pregledao ju je na tisuće puta i imao je samo jednu želju, da ima kostim Kralja Tomislava i da u njemu obiđe sve spomenike iz uvodne špice, objašnjava nam Marinova majka.

Tako su osim muzeja i dvoraca krenuli obilaziti i spomenike hrvatskih velikana.

– Prvo je krenulo pitanje tko je Ban Jelačić. Razumljivo, uvijek pita za svaki spomenik tko je to, a odgovor smo našli kod Roberta Knjaza. Nakon toga rodila se nova ljubav – ljubav prema Hrvatskim velikanima. Iako ima svoja ‘top tri’ velikana, a to su Tesla – jer ga fascinira strujom, Faust koji ga fascinira s mlinovima, letećim čovjekom i svojim izumima te Nikola Šubić Zrinski koji se odupirao velikim osvajačima, ali tu su i njegovi Picoki koji su se isto uspješno odupirali Turcima, govori nam Ivana.

Za maškare želi biti upravo Faust Vrančić, ali roditelji se boje kako će u školi reagirati njegovi kolege

Marin je tako još u vrtiću znao više o povijesti od većine učenika pa je svojim kolegama iz vrtićke skupine održao čak tri predavanja. A kako je sada veljača, mjesec u kojemu se obilježava fašnik, Marin je odlučio da želi biti upravo jedan od svojih top tri hrvatskih velikana – Faust Vrančić. Već je nosio takav kostim u vrtiću, ali sada se njegovi roditelji boje kako će reagirati djeca u školi kada se na nastavi pojavi u bermudama.

– Ne možeš znati kako će se djeca ponijeti, a svjesni smo da se to u trenu dogodi i može ostaviti trag. Smijao mu se jedan dječak dok je obilazio dvorac u kostimu da ima haljinu, ali nije ga htio saslušati da su nekada svi imali tunike, čak i kraljevi. U vrtiću je imao malo problema s prihvaćanjem djece i njegovih interesa za povijest.  Tako je postao usamljen i našli smo način s odgajateljicama kako ga približiti djeci da ga ne smatraju nekim čudakom, već je nakon prvog svog predavanja o Hrvatskim velikanima ostavio drugačiju sliku o sebi i samopouzdanje mu je poraslo. U školi se još malo traži, opet se susreće sa sličnom situacijom, dječaci su uglavnom nogometaši, gejmeri, a on je dijete koje se voli igrati s legićima, voli raditi pokuse i obilaziti muzeje, diviti se starim autima, ispričala nam je Marinova majka.

Sve kostime mu izrađuje njegova majka

No, kako do kostima Fausta Vrančića ne možete baš naletjeti u trgovini, Ivana svom sinu sama izrađuje kostime te je od toga pokrenula i vlastiti obrt ‘Majstorica’.

– Jedina mi je mana kad krenem izrađivati neki kostim gledam da što bude sličniji originalu i onda to traje danima za realizaciju, ali s obzirom na to da on nije tip djeteta koji uništava ili koji to obuče jednom, nije mi ni žao. Na primjer, meni je bila želja da odemo na Kninsku tvrđavu i kad je obukao kostim kao da postane sasvim druga osoba, korača tako smjelo, sigurno i ponosno po mjestu gdje su nekada koračali Hrvatski kraljevi, navodi Ivana.

Izdvojeni članak

Ovo je hit: Postoji virtualni muzej mobitela u kojem možete vidjeti kako su izgledali prvi primjerci

‘Mi njega ništa ne forsiramo, već samo pratimo njegove interese i ono što voli’

Dodaje i kako Marina ne žele forsirati, primjerice da ga već sada pokušaju prijaviti na neko natjecanje iz povijesti, jer se njegovo znanje ne temelji na štrebanju godina i događaja, već jednostavno voli proučavati prošlost.

– Voli osamdesete, voli kraljeve, ali voli i Rimljane. Voli proučavati kako se nekada živjelo istražujući običaje i legende. Mi njega ništa ne forsiramo, već samo pratimo njegove interese i ono što voli i sad i mi više znamo o nekim stvarima nego što smo znali prije tih putovanja s njim, istaknula je Marinova majka.

Izdvojeni članak
povijest državna matura 2022

[Zadatak dana] Ovo se uči na Povijesti u 7. razredu, ali većini je preteško: Pokušajte vi odgovoriti

Marin govori da će raditi kao ‘muzejac’, a tu i tamo se predomisli pa želi biti i arheolog

Kako Marin ne može baš sa svojim vršnjacima razgovarati o stvarima koje ga interesiraju, pronašao si je prijatelja iz Bjelovara, gimnazijalca Vida Đođu koji je bio prvaku iz povijesti te s njim razgovara o svemu što ga zanima.

– Iskreno, ne znam što će Marina zanimati u budućnosti. Možda ostane na tom svom putu, od prvog dana kada je kročio u Tehnički muzej govori da će raditi kao ‘muzejac’, tu i tamo se pomakne u arheologa, ali već gotovo pet godina vrtimo se u nekom drugom stoljeću. Jedno je jasno, Marin će u životu raditi ono što voli. Ja sam svoju želju ispunila tek u pedesetoj pa ću gledati da on svakako uživa u poslu koji voli. Mi smo tu da ga kao roditelji pratimo, kamo god nas njegovi interesi budu vodili, poručila je Marinova majka, a sve njegove pustolovine i kostime možete pogledati na Facebook stranici koju su napravili njegovi roditelji.