Pretraga

Riječko superračunalo Bura među 500 najjačih na svijetu

A- A+

Društvu 500 najjačih računalnih sustava na svijetu pridružilo se i superračunalo Bura Sveučilišta u Rijeci, koje je zauzelo 440. mjesto na listi TOP 500 proteklog tjedna na ACM/IEEE Supercomputing Conference u SAD-u. Riječka se Bura našla na 96. mjestu među 109 akademskih instalacija koje su dio popisa 500 najjačih računalnih sustava na svijetu.

Eniac foto|en.wikipedia.org

Hrvatski predstavnik u društvu 500 najjačih računalnih sustava na svijetu jer superračunalo Sveučilišta u Rijeci Bura, koje je zauzelo 440. mjesto na sveukupnjo listi i na 96. mjestu među 109 akademskih instalacija, izjavio je prorektor za informatizaciju riječkog Sveučilišta prof. dr. Zlatan Car, kako prenosi Novi list.

Na razini Europske Unije, u konkurenciji koja uključuje i Rusiju i Švicarsku, Bura je 92. od 108 instalacija, a 42. od 52 akademske instalacije. Bura se osim na ovaj prestižan popis smjestila i na Green 500 listu i to na visoko 175. mjesto. Na ovoj se listi smještaju računala prema kriteriju perfomanse po vatu, kojom se mjeri energetska učinkovitost određene arhitekture računala ili računalnog hardvera, što pokazuje iznimnu energetsku optimalnost Bure. Na Green listi nalazi se 109 akademskih instalacija među kojima je Bura na 59. mjestu.

Riječko se superračunalo smjestilo i na High Perfomance Conjugate Gradients listi, gdje je zauzelo 48. mjesto od 64 superračunala koja su bila pozvana na testiranje. Bura je tako prestigla superračunala brojnih prestižnih sveučilišta, među kojima je i University of Cambridge. Superračunalo iz Rijeke bit će dio važnih projekata, do kraja će godine biti osposobljen za prihvat korisnika, a već unutar iduća dva tjedna će se koristiti u suradnji s Odjelom za biotehnologiju za ispitivanje lijekova. Priprema se i korištenje Bure za potrebe Tehničkog fakulteta, a do sada je došlo i niz upita svih hrvatskih sveučilišta, kao i privrede.