Pretraga

Trebaju li učenici stradati da bi se problem riješio? Zbog bure se ponovno raspala fasada škole u Splitu

A- A+

‘Na istočnoj strani zgrade sinoć se ponovo urušila fasada. Upozoravamo ponovno, u školu morate ulaziti i izlaziti isključivo sa zapadne strane zgrade’. Tako glasi obavijest koja je po ‘n-ti put’ objavljena na stranicama Zdravstvene škole Split. Naime, već je više puta, pa tako i ovih dana, bura odnijela dio zida, ali unatoč brojnim apelima škole nadležni problem još nisu riješili.

Stanje škole 6. veljače 2020.| foto: http://ss-zdravstvena-st.skole.hr/

– Ovu sliku objavljujemo zbog svih onih učenika, roditelja i susjeda koji uporno pomiču i uništavaju zaštitnu ogradu koja priječi prolaz s istočne strane zgrade. Nadao se da će pogledom na ovu sliku shvatiti koliko je opasno prolaziti s te strane zgrade, upozorili su u četvrtak iz Zdravstvene škole Split.

Opet.

Unatoč dogovoru, nema javne nabave za izvođača koji bi trebao sanirati zgradu

Izdvojeni članak

Nadoknadu nastave održavaju već ove subote: ‘Ne vidim kako bi se to moglo smatrati ometanjem štrajka’

Naime, kada smo u studenom razgovarali s ravnateljicom Zdravstvene škole Split, Mirjanom Kurtović, tema upita bio je štrajk zaposlenika. Ispričala nam se što na upit odgovara s malim zakašnjenjem, jer je uz štrajk, škola imala drugi veliki problem – urušio se zbog vjetra dobar dio fasade škole pa je nastava morala biti reorganizirana.

Slobodna Dalmacija piše kako je ovih dana zbog bure ponovno došlo do urušavanja fasade na istočnoj strani. I sama škola je upozorila učenike da ulaze u zgradu sa zapada, preko parkirališta. Ravnateljica je za Slobodnu ispričala kako piše ministrici Blaženki Divjak, budući da je stanje postalo neodrživo. Jer ovo i urušavanje u studenom nisu dva izolirana slučaja – događalo se to i prije.

– Nakon što je došlo do pada fasade u ožujku prošle godine, sa Županijom splitsko-dalmatinskom sam tražila hitan sastanak u Ministarstvu. Bili smo u Zagrebu 5. travnja. Sudski vještak za graditeljstvo je pregledao zgradu i naložio promjenu cijele fasade jer u protivnom u zgradi neće biti moguće održavati nastavu. U Ministarstvu su nam tražili da napravimo projektnu dokumentaciju za sanaciju zgrade i to smo im dostavili sredinom lipnja. Rečeno nam je da će se raspisati javna nabava za izvođača, no koliko znam, ona još nije raspisana. Ne znam iz kojeg razloga. Da se to javno objavilo, postupak je do sada mogao biti i gotovo, a nakon ljeta su mogli početi i radovi. Ovako imamo opet isti problem, ispričala je za Slobodnu Dalmaciju Mirjana Kurtović.

Najam zaštitne ograde mjesečno košta 3.500 kuna

Izdvojeni članak

Škola zbog potresa evakuirala učenike: Osjetilo se poput ekspolozije, nismo stigli uzeti ni jakne

Inače, škola je otvorena prije sedam godina i tada se odlomio dio sa sjeverne strane pročelja, a i krov je prokišnjavao. Potom je vjetar srušio fasadu na sjevernom zidu, a sredinom ožujka prošle godine orkanska bura odlomila je velike fasadne ploče s istočne strane škole, navodi isti izvor. Na sreću, do sada nitko nije stradao.

– Dogovor je da sanaciju dijelom sufinancira Županija, a većim dijelom Ministarstvo. Mislim da je riječ o 4,5 do 5 milijuna kuna. Cijena je visoka jer je u to uključeno i 1,5 milijun kuna za odvoz stare fasade u zagrebačku spalionicu, a dio sredstava išao bi i na nadogradnju jer nam nedostaju tri razreda. Kako bilo, natječaja još nema, a mi svaki mjesec plaćamo 3.500 kuna za najam ograde koja je postavljena radi sigurnosti učenika, djelatnika i prolaznika, kaže ravnateljica za Slobodnu.

Ministarstvu znanosti i obrazovanja poslali smo novinarski upit oko toga misle li, što i kada točno učiniti po pitanju sanacije zgrade, a čim dobijemo odgovor o njemu ćemo izvijestiti javnost.

Dopuna teksta, 7. veljače 2020. u 12:35

Iz Ministarstva se očituju kako je dio sredstva za prvu fau radova osiguran u proračunu, dok je ostatak, kažu u nadležnosti Splitsko – dalmatinske županije. Njihov odgovor u nastavku prenosimo u cijelosti.

MZO je u Državnom proračunu za 2020. godinu osigurao sredstva za obuhvat radova koji je projektom definiran kao Faza A, tj. samo dio koji se može izvoditi na građevini prije dogradnje građevine koju planira osnivač tj. Splitsko dalmatinska županija (Faza B).

Projektantska vrijednost Faze A je 2.461.787,50 kuna s PDV-om, dok je  Faza B još  dodatnih 1.158.906,25 kuna s PDV-om.

Stručne službe MZO-a pripremile su potrebne podloge i  Dokumentaciju o nabavi, a propisani postupci sukladno Zakonu o javnoj nabavi će se promptno pokrenuti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u kontaktu s osnivačem- Splitsko-dalmatinskom županijom u čijoj je nadležnosti održavanje škola  i prati sve aktivnosti oko rješavanja ovog problema. Za više informacija upućujemo Vas na osnivača.