Pretraga

Samo studenti će razumjeti: Četiri situacije koje svi proživimo na faksu

A- A+

Svako studentsko iskustvo je posebno na svoj način, naravno, i nemoguće je generalizirati. Ipak, sve studente spaja činjenica da prolaze kroz isti visokoobrazovni sustav. Neka su iskustva, zbog toga, gotovo neizbježna. Ako ste već pri kraju faksa, vjerojatno su vam poznata, a ako tek krećete – popisali smo što vas čeka.

učenje

Donosimo četiri situacije koje nas povezuju kao studente | Ilustracija: Pexels

Ponekad je stresan, ponekad zabavan, čak i uzbudljiv, ali jedno je sigurno – studentski život je razdoblje koje će vas obilježiti. Vrijeme je to kada smo okruženi hrpom različitih ljudi i dobivamo prilike za učenje i isprobavanje novih stvari. Hrpu iskustava ćete kroz studij doživjeti prvi put, a upravo je zato to tako upečatljiv dio naših života.

Neka od tih iskustava, osim toga, dijelit ćete sa svim svojim kolegama. Ona nas istinski povezuju. Sigurna su tema za razgovor sa studentima iz svih krajeva naše zemlje, jer spomenete li ih, gotovo sigurno će svi znati o čemu pričate. Ako ste na višim godinama, neka od tih iskustava ste već prošli. Ako ste na početku studija ili ga tek planirate, popisali smo ih kako biste znali što vas čeka.

Usponi i padovi u vezi s menzom

Dolazite na studij, dobivate svoju studentsku iskaznicu i zaputite se u svoj prvi posjet studentskom restoranu. U tom trenutku, menza je nešto najbolje što ste vidjeli. Skuhana hrana koja čeka samo vas, deserti koji koštaju svega nekoliko kuna, ljubazne tete koje rade na blagajni… Uzbuđenje je veliko i ne možete dočekati da se opet vratite.

Kako to obično ide, kroz godine ste u menzi često i s vremenom ste sve manje oduševljeni. Izbor hrane sve je uži, deserti nisu dobri kao prije, a čini li vam se to, ili je hrana uvijek previše zasoljena? Čak i tete vas ne gledaju ljubazno kao prije. Kao da je partner koji vam je dosadio, ali s kojim ne želite prekinuti, uočavate samo mane. Tješi li vas ili ne, faza zaljubljivanja u menzu, a brzo nakon toga, faza prekida s menzom, iskustvo je koje dijele svi studenti.

menza

Faza zaljubljivanja u menzu, a brzo nakon toga, faza prekida s menzom, iskustvo je koje dijele svi studenti | Foto: srednja.hr

Spavanje postaje izborna aktivnost

Bez spavanja ne možemo, naravno, ali svatko od nas na studiju otkrije da je ova nužna aktivnost ponekad odgodiva. Bilo da ste kampanjac koji je odlučio svo gradivo naučiti dan prije ispita ili ste na predavanje došli direktno iz izlaska, svima se makar jednom dogodi da probdiju 24 sata u komadu. Preživi se, to je istina, ali koliko je dobro za nas? To je već drugi par rukava. Želite li doznati više, u ovom tekstu popisali smo tri ključna savjeta uz pomoć kojih ćete čak i u vrijeme ispitnih rokova imati osjećaj kao da imate život pod kontrolom.

Umjetnost spajanja kraja s krajem

Na faksu prvi put raspolažemo većim svotama novca. U našem neiskustvu, ponekad potrošimo više nego što smo planirali. Tada do kraja mjeseca prekopavamo džepove, brojimo sitno, tražimo akcije u trgovinama i odbijamo pozive za kavu, ali ima nešto u toj snalažljivosti koju razvijemo kao studenti na malom budžetu.

Ako vam se ovo nekad dogodilo, onda ste svjesni koliko je važno što prije postati financijski odgovorna osoba. Prvi korak je informirati se o mogućnostima koje imate kao studenti, a potom aktivno pratiti svoju potrošnju. U Privrednoj banci Zagreb, primjerice, dostupan vam je PBZ Indeks plus studentski paket s kojim imate sve što vam treba za odgovorno raspolaganje novcem. U paketu dobijete tekući i žiro račun u kunama i stranoj valuti, PBZ digitalno bankarstvo i VisaStudent karticu sa limitom potrošnje od 2.000 kuna.

Ovaj paket mogu ugovoriti svi redovni studenti do 27. godina. Do 31. prosinca 2022. godine, mogu ga ugovoriti i izvanredni studenti. Ugovara se u poslovnici, a treba vam samo osobna iskaznica i potvrda o studiranju. Postanite onaj student s iskustvom koji je odgovoran prema novcu i počnite redovno koristiti mobilno bankarstvo i njegove funkcionalnosti poput #withSAVE, koja štedi za vas male iznose prilikom svakog plaćanja karticom.


Jeste li znali za PBZ STEM stipendije?

PBZ stipendija namijenjena je studentima STEM usmjerenja (računarstvo, informatika, matematika, fizika ili elektrotehnika), a iznosi 3.500 KN (464,53 EUR) mjesečno i isplaćuje se svih 12 mjeseci u godini. Po završetku faksa, čeka te i siguran posao jer je uvjet primanja stipendije zaposlenje u PBZ-u na dvostruko vrijeme od primanja stipendije. Više o PBZ STEM stipendiji doznajte ovdje.


Izdvojeni članak

Život vam je trenutno previše kaotičan? Dovedite ga u red uz ova tri savjeta

Onaj jedan ispit kojim vas stariji studenti plaše

Priče o određenim zloglasnim predmetima koje je nemoguće položiti šire se svakim faksom. Izvor im je nemoguće pronaći, a nesigurni brucoši žedno ih upijaju. Kada dođe vrijeme da upišete taj kolegij, kreće drama. Strepite na predavanjima, mučite se oko zadaća, prije ispita ne spavate.

U većini slučajeva, tek nakon što položite ispit shvatite da nije bilo tako strašno, ali to je još jedno esencijalno studentsko iskustvo koje morate proživjeti. Nakon toga ćete, mudriji i iskusni, govoriti novim brucošima kako taj predmet nije tako težak, ali uzalud – glasina već kruži i ne može se zaustaviti.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Privredne banke Zagreb d.d.