Pretraga

Saznaj imaš li reflekse maturanta ili penzionera

A- A+

Ponekada nam se svima čini kako smo u mladim danima nepobjedivi, spretni i na vrhuncu fizičke i intelektualne spremnosti. No, bezbroj smo se puta uvjerili da to često i nije tako, a svejedno ne odustajemo od te ideje dok se sami na vlastitom primjeru ne razuvjerimo. Ova je igrica nastala upravo zato da sami testiramo granice svoje spretnosti i brzine reakcija.

Screenshot justpark.com

Ako ste ikada pomislili kako ste na vrhuncu fizičke spremnosti i ne postoji razlog da sumnjate u svoje reflekse ili brzinu vlastitih reakcija, vrijeme je da isprobate ovu igricu. Vrlo je jednostavnog koncepta, a ipak efektna, igrajući igricu testirat ćete brzinu svojih reakcija u realnim uvjetima.

Ova je igrica ujedno i test, a nastala je nakon što su autori ispitali dvije tisuće ljudi starijih od 18 godina i to tako da su morali igrati ovu igricu. Autori su zabilježili brzinu reakcije i povezali je s određenom starosnom dobi. Ovaj test simulira stvarne uvjete – vožnju cestom u osobnom automobilu kad u jednom trenutku dolazi do neočekivane situacije, u kojoj je važno što brže reagirati. Rezultat koji ostvarite spaja vas s određenom dobnom skupinom, ovisno o brzini reakcije. Jeste li brzi poput maturanata ili usporeni poput umirovljenika, možete provjeriti ovdje.

Izdvojeni članak

Povijest videoigrica ispod 3 minute

Ovo nije jedina takva igrica u kojoj se oponašaju pravi uvjeti i realna situacija. Naprotiv, novinari se već neko vrijeme koriste igricama kako bi što slikovitije i izravnije prenijeli pravu situaciju. Testiranje brzine reakcija čini se sasvim sporedno, ako u svijetu igara možete raspolagati nacionalnim budžetom. Da, dobro ste pročitali. Smatrate li da ste sposobniji od političara na vlasti (a tko ne smatra?!), okušajte svoje sposobnosti u igrici Budget Hero. No, budite oprezni, jer nećete daleko dogurati ako učiteljima i profesorima ne isplatite plaće koje zaslužuju. 

Igrica Inside Disaster nudi drugačiju, dokumentarističku perspektivu i odvest će vas na Haiti nakon potresa. Vi kao igrač u ulozi novinara imate zadatak montirati prilog od dvije minute za TV program, uz napomenu da morate doći do istine. 

Ako vas pak više zanima društveno-politički aktivizam, igrica Darfur is Dying je neizostavna igra za vas. Autorica Susana Ruiz plasirala ju je 2006. godine, a omogućavam igraču da u virtualnom izbjegličkom kampu pokuša preživjeti tijekom genocida u Sudanu. 

Jednu od najpoznatiji ovakvih igara, Cutthroat Capitalizam, plasirao je časopis Wired, a igrača stavlja u svijet somalijskih gusara. Svatko tko se okuša u ovoj igrici upoznat će gusarski posao i susresti se sa svim izazovima branše.