Pretraga

Kako si maksimalno olakšati učenje?

A- A+

Kraj nastavne godine je sve bliži, što znači nekoliko stvari: studentima se bliže ispitni rokovi, maturante čeka državna matura, a ostatak učenika kreće u ispravljanje jedinica i podizanje ocjena. Tako je, kreće najstresnije razdoblje u godini, u mnogima najstresnijoj godini ikada.

William Iven, Unsplash

Kada se radi o učenju i uspjehu u školi ili na fakultetu, postoji milijun faktora koji mogu pomoći, ili odmoći pri što uspješnijem učenju. Sigurno vam se barem jednom dogodilo, ili ste čuli za takve slučajeve, kada zaista puno vremena utrošite na učenje, no na kraju se ničega ne sjećate? Najgora stvar na svijetu.

Izdvojeni članak

[Kako si?] Studentica psihologije objasnila kako vježbanjem poboljšati memoriju i olakšati učenje

S druge strane, najbolja stvar na svijetu jest kada malo vremena potrošite na učenje, a apsolutno svega se sjećate. Radi se o jednostavnom vježbanju memorije, pa što više učite, to će vam biti lakše. No postoje naravno i još neke stvari koje možete poduzeti kako biste si olakšali učenje.

Jedna od najbitnijih stvari jest prostor u kojem učite. Opće je poznato da je potrebno uvijek učiti u istom okruženju, ali postoje još neke stvari koje možete napraviti (jednom kada pronađete prostor) kako bi vam učenje bilo što učinkovitije.

Prostor za rad

Kada odabirete prostor u kojem ćete učiti, bitno je da odaberete mjesto na kojem ćete samo učiti. Znači krevet bi bio zaista loša opcija, zato što su učenje i spavanje dvije stvari koje ne bi trebali nikako povezivati.

Idealno bi bilo kada biste mogli raditi na velikom stolu, koji bi zatim trebao uvijek biti i uredan. Ne zato kako biste izbjegli mamino vikanje i gunđanje (mada je i to bonus), već zato što će vam koncentracija biti veća ako je sve oko vas uredno i naginje ka ‘praznom’. Što manje stvari, to bolje.

Svijetlo

Vrlo je bitno da imate dobro svijetlo. Osim što ‘kvarite oči’ kada čitate u mraku, morate priznati da vas manjak svijetla uspava. Najbolje bi bilo kada biste pronašli neki divan prozor te stol stavili ispod njega.

Prirodno svijetlo je najbolje i najugodnije, no naravno kada učite po noći (što bi trebalo izbjegavati, bitno je dobro se odmoriti), potrebno je imati jako svijetlo koje će vam jasno osvijetliti tajne svemira, koje su svima potrebne prije ispita…realno.

Ugodan ambijent

Bitno je da učite na mjestu na kojem se osjećate ugodno. Možda ne možete napraviti opću generalku i ofarbati zidove u drugu boju, možete napraviti neke druge stvari koje će oduzeti manje vremena, truda i novaca, ali će vam itekako uljepšati sobu.

Dobro ogledalo će uvijek vizualno povećati prostor, ali možda bi bilo dobro da ga ne stavite negdje gdje ćete se stalno moći gledati… Moglo bi vam previše odvlačiti pažnju, a to ne želite.

Korisne stvari

Osim što stvari koje imate u sobi moraju biti lijepe, potrebno je  i da budu korisne. Osigurajte se raznim pločama, papirima, podsjetnicima i blokovima koji će vam pomoći da što lakše planirate svoje učenje. Neizostavan je naravno i veliki kalendar.

Prije svakog učenja se dodatno opremite sa svime što će vam trebati za taj konkretni predmet, što neće biti veliki problem, ipak ste već u prethodnom koraku sve očistili i posložili, zar ne…

Biljke

Ako postoji nešto što može uljepšati svaki prostor, onda je to cvijeće. Bilo da se radi o cvijeću koje ste kupili ubrano, ili o biljčici koju želite odgajati (#plantmom), odmah će vam sve biti ljepše.

Ono što se ne preporučuje jest da cvijeće držite u sobi u kojoj spavate, pogotovo ako se radi o manjem prostoru. Stoga ovaj savjet primijenite samo ako učite u sobi u kojoj inače ne spavate!

Kako si maksimalno olakšati učenje?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap