Pretraga

Skoro svi smo ih imali, a priča koja stoji iza njih je nevjerojatna: Evo kako su nastale LEGO kockice

A- A+

LEGO je u svojoj povijesti doživio čak tri požara, no tvrtka iza koje je stajao ambiciozni danski stolar, svaki se puta ponovno digla na noge. LEGO kockice već su desetljećima popularne među djecom i starijim kolekcionarima, a priča njihovog nastanka je nevjerojatna.

lego

Foto: Unsplash

LEGO kockice nastale su 1932. godine u stolarskoj radionici u danskom gradiću Billundu. Mozak iza ‘legića’ bio je stolar Ole Kirk Christiansen, koji je svoju radionicu otvorio još 1916. godine, kada ova priča zapravo i počinje.

Christiansen je, naime, na početku proizvodio i prodavao ljestve, stolice te daske za glačanje. Budući da je volio raditi s drvetom i dao si je puno truda, posao mu je išao sasvim solidno, sve do 1924. godine, kada su mu sinovi u igri zapalili radionicu.

Unatoč tragedijama, Christiansen se nije predavao

Požar mu je osim radionice uništio i obiteljsku kuću, što je bila prava tragedija, no Christiansen nije posustajao te je odlučio izgraditi još veću radionicu. Doduše, pad američke burze 1929., gurnuo je svijet u krizu koju je osjetio i ovaj ambiciozni stolar, a da stvar bude još gora, supruga mu je umrla 1932. godine.

Budući da je spajao kraj s krajem i nije gotovo ništa zarađivao, Christiansen se dosjetio ideje da bi od drveta mogao izrađivati jeftine proizvode, među kojima su bile i igračke. Kako prenosi History, ta mu se odluka na početku nije isplatila te je ubrzo bankrotirao, no nije htio odustati od svoga plana.

Ljubav prema izradi igračaka bila je toliko velika, da je čak i preimenovao svoju tvrtku u LEGO, prema danskoj izreci ‘leg godt’ (igraj se dobro). Christiansenova se upornost polako počela isplatiti, pa su njegovi modeli automobila i životinja ubrzo postali nacionalno poznati, a bestseller mu je bila drvena patka čiji se kljun otvara i zatvara kad se povuku njeni kotačići.

Ono što je bila mala radionica pretvorila se u pravu tvornicu, no Christiansena je tijekom Drugog svjetskog rata zatekao još jedan požar koji ga je opet bacio na početak. LEGO je, svom srećom, tad već bio sasvim pristojno etabliran, pa su se ubrzo vratili ‘u biznis’.

Screenshot: LEGO

‘Legići’ na početku nisu bili popularni, ali kasnije…

Kad je Drugi svjetski rat završio, bilo je mnogo nestašica tradicionalnih materijala za proizvodnju. Iz tog su razloga mnogi proizvođači prelazili na jeftiniju plastiku, pa tako i Christiansen, koji je prvu verziju LEGO kockica, Automatic Binding Brick, napravio 1949. godine, zahvaljujući uzorcima koje mu je dala engleska tvrtka Kiddiecraft.

Zanimljivo je napomenuti da se Christiansen odlučio na engleski, a ne na danski naziv kockica, kako bi odao počast savezničkim snagama koje su oslobodile Dansku u Drugom svjetskom ratu. LEGO kockice, naime, na početku nisu bile tako raširene, no kako su godine prolazile, tako su bile sve popularnije kod djece.

Christiansen je umro 1958. godine, pa se na čelu tvrtke našao njegov sin Godtferd, koji je, zapravo, iste te godine patentirao dizajn kockica kakav poznajemo danas. Riječ je o dizajnu koji omogućuje svim kockicama da se međusobno spoje, što je navodno povećalo kreativnost kod dječje igre.

LEGO je 1960. godine pod vodstvom Godtferda doživio treći požar, koji je u principu zahvatio samo tvrtkino skladište sa starim, drvenim igračkama, što ih je potaknulo da ih se u potpunosti riješe. Danas je mjesto rođenja LEGO kockica poznata turistička destinacija, a LEGO je jedan od najpoznatijih proizvođača igračaka na svijetu.