Pretraga

Slučaj Strojarska: ‘Učenici su trebali biti izbačeni iz škole, a profesor je trebao dobiti otkaz’

A- A+

Prije skoro mjesec dana javnost je šokirala snimka sukoba učenika i nastavnika u Strojarskoj školi u Zagrebu. Preko zimskih praznika čekala se odluka o sudbini učenika koji su provocirali profesora, a koji je u međuvremenu završio u pritvoru iz kojeg ne na kraju pušten da se brani sa slobode. Učenici koji su sudjelovali u sukobu s profesorom dobili su opomene pred otkaz, a profesor nije dobio otkaz kako je prvotno škola bila najavila. Upravo smo o tom slučaju pričali u našem Redakcija podcastu gdje smo se zapitali kakve se je poruka iz ovog slučaja poslala drugim učenicima i nastavnicima diljem Hrvatske te je li kazna, i profesora i za učenike, trebala biti stroža.

Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića tučnjava

foto: Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića / screenshot YouTube

Snimka sukoba učenika i nastavnika iz Strojarske škole tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu zgrozila je javnost. Na snimci se vidi profesor koji sjedi i ne gleda baš prema učenicima niti komunicira nastavu. Učenik dolazi do njega, unosi mu se u osobni prostor, neki predmet čini se drži i onda profesor ustaje, kreće neko naguravanje, profesor uzima neki predmet i udara ga tim predmetom po glavi. U tom trenutku neki učenik pokušava spriječiti sukob, dok drugi sve to snima.

‘Ne može se opravdavati nasilje profesora, koliko god to bilo isprovocirano’

Prva reakcija škole je bila da nastavnik dobiva otkaz, ali se dogodila pobuna javnosti zbog toga. Nastavnici su tražili da on ne dobije otkaz jer su smatrali da je to prejaka mjera. Na kraju je školski odbor odbio potpisati odluku o otkazu, a nastavnik, koji je bio uhićen, pušten je iz pritvora, ali ne smije predavati. Učenici koji su se potukli s nastavnikom dobili su opomene pred isključenje. O tome jesu li te kazne dovoljne, jesu li trebale biti strože i kakva se poruka poslala ovim primjerom razgovarali smo u našem Redakcija podcastu pod nazivom ‘Nasilje u školama’.

– Najčešći argument koji sam ja čuo od svojih bližnjih, da je profesor bio isprovociran i da je on zato reagirao. Čini mi se da je to otišlo u totalno krivom smjeru u nastavničkim grupama. Ne može se opravdavati nasilje profesora, koliko god to bilo isprovocirano uz apsolutno neprihvatljivo ponašanje učenika. Međutim, ne može odgovor na to što sustav ne radi svoj posao i što profesori nisu dobro reagirali, biti da opravdavamo njihovo nasilje. Ja sam argumentirao da bi, u ovom slučaju u Strojarskoj, učenici trebali biti izbačeni iz škole i da bi profesor trebao dobiti otkaz, komentirao je u podcastu Marko.

‘Što sad to znači? Ti se možeš pomlatiti s profesorom i neće ti biti ništa?’

Objasnio je kako učenici mogu nastaviti svoje školovanje u nekoj drugoj školi i da profesor može negdje drugdje predavati, ali da se ne može opravdavati nasilje jer bi škole trebale bili mjesto nulte tolerancije za nasilje.

– Meni je jako žao tog cijelog slučaja u Strojarskoj, ali opet nismo naučili lekciju, ništa se neće promijeniti. Nikada ne možemo na nasilje odgovarati nasiljem, osobito iz pozicije autoriteta. Očito sustav ne funkcionira jer u škole dolaze učenici koji su nasilni iz osnovne škole, gdje profesori sjede prekriženih ruku, gdje se ne radi s njima dovoljno, gdje nema dovoljno pedagogije i dovoljno razgovora, poručio je Marko.

Ramona, koja je isto sudjelovala u podcastu, složila se s Markom i dodala kako je ovaj slučaj trebao poslužiti kao primjer drugima, ali da su tu priliku propustili.

– Što sad to znači? Ti se možeš pomlatiti s profesorom i neće ti biti ništa? Neće ti se ništa strašno dogoditi, oni su dobili ‘samo’ opomene. I profesor može udariti nekoga po glavi s predmetom po glavi i opet neće dobiti otkaz, rekla je Ramona.

Cijeli podcast ‘Nasilje u školama’ možete pogledati u videu ispod, na našem YouTube kanalu ili ga možete poslušati na Spotifyu.