Pretraga

U Strojarskoj odlučili što će biti s učenicima koji su se prije praznika potukli s profesorom

A- A+

Dvojica učenika, za koje se na snimci vidi da se sukobljavaju s nastavnikom u Strojarsko tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu, dobila su opomene pred isključenje. Potvrđeno je to nakon što je danas u javnost stigla informacija da školski odbor škole nije dao suglasnost za otkaz profesora.

Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića tučnjava

foto: Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića / screenshot YouTube

Profesor Strojarsko tehničke škole Frana Bošnjakovića  u Zagrebu, koji se fizički sukobio s učenicima, neće dobiti otkaz. Spriječio je to školski odbor. Za 24sata.hr, Milka Rodić, pravnica školskog Sindikata Preporod, potvrdila je da su učenicima izrečene opomene pred isključenje iz škole. I ravnateljica škole za Index.hr potvrdila je kako su zbog sukoba s profesorom kažnjena četiri učenika. Od toga su dvojica dobila opomene pred isključenje.

– Četvorici učenika, sukladno Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, izrečene su pedagoške mjere – dvije opomene te dvije opomene pred isključenje. Detaljnije informacije o ovom konkretnom slučaju nismo u mogućnosti iznositi, rekla je Indexu ravnateljica škole Bosiljka Galenić.

Rodić za 24sata.hr tvrdi da se iz snimke vidi da se profesor branio i da ‘adrenalin radi svoje’. Član Preporoda je član školskog odbora i radnički povjerenik u toj školi, a pravnica sindikata za 24sata.hr kaže kako je upravo on zaustavio otkaz nastavniku. Naime, za neke zaštićene kategorije zaposlenika, primjerice one starije od 60 godina, za otkaz treba suglasnost radničkog povjerenika.

Izdvojeni članak
Učionica

Profesor koji se sukobio s učenikom neće dobiti otkaz: Školski odbor odbio dati suglasnost

U ovome slučaju on je to odbio, te je zahtjev za otkaz trebalo poslati nadležnom Općinskom sudu. Kako doznaje 24sata.hr, školski odbor odbio je ići u daljnju proceduru, te je zahtjev odbačen. Rodić navodi da je nastavnik trenutno na bolovanju.

– On je u protekloj godini doživio nekoliko tragedija, živi u lošim materijalnim uvjetima i sad na kraju radnog vijeka doživi i ovako nešto. Nitko ne može opravdati udarac i sukon, ali nije zaslužio otkaz, kaže Rodić za 24sata.hr.