Pretraga

Smanjenje stresa na studentski način

A- A+

Svi znamo da je život u današnjem svijetu vrlo stresan. Postoje brojna istraživanja koja su to zaista i dokazala, nije da mlatimo u prazno. Postoje razni načini za nositi sa stresom, od toga da meditirate svaki dan, vježbate ili jednostavno rješavate sve zadatke na vrijeme, pa se ne dovodite u stresne situacije.

Kad poželite odmor od zvukova i svjetlosti

Kad poželite odmor od zvukova i svjetlosti

Svaki pravi student ne radi nijedno od navedenoga i vjerojatno živi svoj život u konstantnom stresu, pa kada se i dogodi onih par trenutaka mira, osjeća se čudno. Jednostavno smo naučili živjeti sa stresom i čudno nam je kada ga nemamo.

To nije najpametniji način za živjeti, pogotovo ne ako planirate doživjeti tridesetu, ilitiga dočekati kraj faksa. Tek tada kreće prava ‘pilana’ od života, a teško da ćete ju preživjeti ako ne naučite neke #lifehacks za ove ‘sitnice’ zvane kolokviji, seminari, ispiti, i pet tisuća ostalih aktivnosti kojima se mi studenti bavimo.

Kako smanjiti razinu stresa?

Izdvojeni članak

Provjerite kako su navike pred spavanje pomogle ovim mladim ljudima da budu superuspješni

Postoji mali milijun stvari koje biste mogli raditi kako biste si snizili razinu stresa u životu, ili barem pripremili tijelo da to bolje podnosi. Ali isto tako, postoji mali milijun razloga zašto to ne možete. Zdrava prehrana otpada čim kročite u menzu, a sve ostalo je preskupo za studentski džep (osim prvih par dana mjeseca).

Preporučuje se barem sedam sati sna SVAKI DAN (i svi se grohotom nasmijaše), te fizička aktivnost tri puta tjedno.  Svi se možemo složiti da najbliže što smo došli fizičkoj aktivnosti jest trčanje za tramvajem dok kasnimo na faks. A to, barem tako kažu, nije dovoljno.

Ipak, iz osobnog iskustva, naučila sam da postoji jedna stvar koja zaista pomaže da ne dođe do raspada sistema, a možemo si to svi priuštiti. Ne košta vas ništa, barem ne financijski gledano. Jedini problem do kojeg može doći jest što će patiti vaš društveni život.

Kako smanjiti razinu stresa (na studentski način)?

Možda ste već i naslutili, ali rješenje koje vam predlažemo jest da si jednostavno uzmete jedan dan za sebe, na tjednoj bazi. To može biti neradni dan, kao što je nedjelja, ili neki radni dan, koji je vama neradan.

Taj dan možete (ne)raditi što god želite: od hvatanja zaostatka na faksu, pa do terapijskog čišćenja stana (sobe, budimo realni), ili jednostavno ležanja u krevetu i gledanja svih serija koje ste propustili. Ma, možete i započeti neku novu, koju ćete gledati samo tim danom.

Ono što je bitno jest da taj dan trebate posvetiti samo sebi. Izbjegavajte bilo kakvo dodatno druženje, pogotovo ako ono od vas zahtijeva da se presvučete iz pidžame. Ako baš morate, spustite se do menze, ali i to je nešto što biste mogli izbjeći. Jedan dan si možete kuhati omiljeno jelo (paštu), ili naručiti pizzu (ako je početak mjeseca).

Vjerojatno zvuči kao nepotrebno gubljenje vremena, no istina je da nam vikend vrlo često prođe u izlascima, a preko tjedna smo a) na faksu b) na poslu c) na kavama. Nekad je potrebno resetirati se i dati si vremena da odahnete.

Introverti Vs. Ekstroverti

Introvertima su ti trenuci često potrebni, dok ekstrovertima malo manje, pa će vam možda biti dovoljno da si uzmete dan za sebe svaka dva tjedna (iako je jednom tjedno ipak bolje). Idealno bi bilo kad taj dan ne biste radili ništa što ima veze s faksom, no realno je da se to neće ostvariti, zato što svi imamo toliko obaveza da nam dan jednostavno ima premalo sati kako bismo sve stigli.

Ako ikako možete, probajte sve riješiti preko vikenda i preko tjedna, kako biste zaista imali jedan dan kad možete bez imalo grižnje savjesti, pustiti mozak na pašu i gledati najgore reality showove, pratiti YouTube dramu i rugati se lošim natjecateljima koji dolaze na talent showove.

Osim što će vam vaše mentalno zdravlje biti zahvalno, nećete biti stalno umorni, a umor je definitivno stvar koja nas kolektivno najviše usporava. Za izvršavanje nekog zadatka za koji bi nam inače trebalo pola sata, kada smo umorni, sigurno će nam trebati duplo više vremena.

Neispavanost vodi do pada koncentracije, a svi znamo koliko je bitno da smo na predavanjima uvijek u tip top formi (na onima na kojima se zaista i pojavljujemo)… Stoga, olakšajte si život i jednostavno #treatyoself