Pretraga

Smartphone aplikacija otkriva stres i mentalno zdravlje kod studenata

A- A+

Pametni telefon nekog studenta mogao bi biti još pametniji tako što će otkriti kada je vlasnik pod stresom, ali i predvidjeti kakav je njegov prosjek ocjena.

StudentLife, nova aplikacija za Android koju su kreirali istraživači na Sveučilištu Dartmouth, pratila je 48 studenata tijekom deset tjedana kako bi ‘iscrtala’ njihove društvene interkcije, fizičku aktivnost, razine sna i stresa. Ono što su istraživači otkrili nije iznenadilo studente – kako vrijeme odmiče, stres se povećava, dok san, tjelovježba, razgovori te odlazak na predavanja opadaju.

Izdvojeni članak

Aplikacije koje bi svaki brucoš trebao skinuti

Mentalno zdravlje pati radi stresa

Znanstvenici su također proučavali studentske prosjeke te ih zamolili da ispune ankete o mentalnom zdravlju kako bi vidjeli na koji način njihovo ponašanje utječe na akademski performans i emocionalno zdravlje. Tako su otkrili da su studenti koji su više spavali i razgovarali s ostalima bili manje skloni depresiji. Također, isto se pokazalo i za one studente koji su bili u fizičkoj blizini ostalih svojih kolega, a uz to su se osjećali bolje u svojoj koži.

Odlazak na tjelovježbu također je pozitivan znak, otkrili su istraživači, jer su fizički aktivniji ljudi ujedno manje usamljeni, piš Huffington Post.

– Ovo se podudara s nalazima u medicinskoj literaturi koji pokazuju kako su slabe navike spavanja te socijalna izolacija simptomi depresije, rekao je voditelj StudentLife projekta Andrew Campbell.

Izdvojeni članak

Mobilnom aplikacijom i igrama otkrijte psihijatrijsku dijagnozu

Aplikacija automatski detektira razinu stresa

Android aplikacija automatski detektira što studenti rade tijekom dana, bez da joj oni to moraju reći. Koristeći kombinaciju senzora iz telefona, uključujući korištenje, audio, Wi-Fi i lokacijske podatke, aplikacija može pogoditi gdje je student bio, koja je njegova razina fizičke aktivnosti (trčanje, hodanje, sjedenje) te koliko je isti spavao. Osim toga, detektiranjem ostalih bluetooth uređaja, aplikacija može znati je li osoba bila u društvu drugih ljudi.

Svakoga dana za vrijeme trajanja istraživanja, a za vrijeme približavanja rokova i nekoliko puta dnevno, studenti su ispunjavali kratke ankete u aplikaciji u kojoj su odgovarali na pitanja vezana za vlastite osjećaje. Na početku i kraju semestra također su ispunjavali upitnike o općenitom stanju.

Izdvojeni članak

‘Stalkerska’ aplikacija omogućuje da pratite svaki korak svojeg partnera

Otkrili i kako svakodnevne aktivnosti utječu na prosjek ocjena kod studenata

Nakon proučavanja studentske aktivnosti, istraživači su usporedili podatke s njihovim prosjekom ocjena. Tim je otkrio kako su bolje ocjene korelirale s manjom fizičkom aktivnosti, manjom stopom noćnih aktivnosti u zatvorenom (poput tulumarenja) te druženjem i komuniciranjem s ljudima.

Interesantno je i to što su podaci pokazali da prisustvovanje predavanjima nije imalo efekta na prosjek ocjena – studenti koji su redovito pohodili predavanja nisu imali veće prosjeke ocjena od onih koji su na njima bili neredoviti gosti.