Pretraga

‘Smijem li se seksati tijekom mjesečnice’ i ‘zašto mi je mali’: Liječnici odgovaraju na najčešće ‘guglana’ pitanja o seksu

A- A+

Hrvatska nije jedina zemlja u kojoj zdravstveni, a samim time i spolni odgoj, ne postoje. Spolni odnosi još uvijek su nekako tabu-tema, a nerijetko čak i roditelji o tome ne razgovaraju s djecom. Kako im ne preostaje ništa drugo, odgovore na takva pitanja mladi obično pretražuju na internetu. Ovoga puta, na njih odgovaraju pravi stručnjaci.

foto: pixabay

Kako informacije na internetu nerijetko uopće ne dolaze od strane stručnjaka, najčešće ‘guglana’ pitanja o seksu BuzzFeed je ovoga puta odlučio upitati dvoje liječnika – ginekologinju Lisu Masterson i urologa Kiu Michela.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Dvije liječnice odgovaraju na najčešće ‘guglana’ pitanja u vezi menstruacije

Jedno od pitanja koje je ženski dio populacije najčešće pitao Google glasi: ‘Zašto se vagina ljušti?’ Kako liječnici objašnjavaju, postoji unutarnje i vanjsko ljuštenje, a nerijetko je riječ o reakciji na losione, sapune i slične proizvode. Ovaj proces može biti povezan i s dijabetesom, a u svakom slučaju valjalo bi posjetiti liječnika. Isto morate učiniti i ako vam je vagina natečena, što je još jedno od čestih pitanja. Odgovor na vječno pitanje – smijete li se seksati tijekom mjesečnice, glasi – da, ako se i vi i partner pritom osjećate ugodno. Ipak, i tada možete zatrudnjeti pa, osim ako vam to nije u planu, svakako koristite zaštitu.

Djevojke često zanima i je li moguće da im himen ne pukne tijekom prvog odnosa, na što ginekologinja Masterson odgovara potvrdno.

– Himen obično puca tijekom prvog odnosa, ali nije nužno da se to dogodi. Himenalni prsten zapravo može puknuti i bez spolnog odnosa, pojašnjava Masterson.

Muškarci pak često pitaju zašto im penis krvari. Odgovor na to pitanje može biti događaj prije no što je krvarenje nastalo, spolno prenosiva bolest ili trauma uretre. No, jedno pitanje muški dio populacije ipak više muči.

‘Zašto imam malen penis’, to je jedno od najčešćih pitanja koja nam se postavljaju. Zapravo, većina muškaraca ima podjednako dug penis, što je oko 6 inča (15,24 cm). Većina muškaraca spada u taj prosjek pa ako se osjećate ‘malim’, možda niste mali kao što mislite, već ste normalni i prosječni, kaže urolog Michel.

Biste li se trebali upustiti u spolni odnos na prvom spoju ili ako imate infekciju urinarnog trakta, što ako imate odnos, a zaboravili ste popiti pilulu ili zašto ponekada tijekom seksa ne dođe do orgazma, još su neka od najčešće ‘guglanih’ pitanja o seksu. U videu koji slijedi na njih možete pronaći odgovore.