Pretraga

Šokantno: Kako bi ostale ‘fit’ top modeli jedu maramice i primaju samo infuziju

A- A+

Poznato je već da se manekenke odriču normalne i redovite prehrane, kako bi služile prikazivanju najnovijih modnih trendova. Ipak, šokantna ispovijed Kirstie Clements, donedavne urednice najpoznatijeg modnog magazina Vogue bacio je novo svjetlo na život top modela.

Znali smo da manekenke svoju ‘vitku’ liniju mogu zahvaliti mukotrpnom vježbanju u teretani i siromašnom jelovniku. Međutim,  najnovija ispovijest Kirstie Clements, bivše urednice Vougea, otkrila je zaista nevjerojatnu praksu kojom se top modeli služe ne bi li ostale u formi vješalice.

Izdvojeni članak

Izrael rekao ‘dosta’ premršavim manekenkama

Danima ne jedu, a oči jedva drže otvorenima

Kako bi supermodeli zadržali uzak struk i mršave noge, spremne su ići do bilo koje granice, tvrdi Kirstie Clements, bivša urednica Voguea koja je nenadano dobila otkaz nakon 25 godina staža. U svojoj knjizi otkrila je sve tajne okrutne modne industrije, pa i činjenicu da danima prije revije djevojke ništa ne jedu, pa pri kraju jedva stoje na nogama i drže oči otvorenima.

Jedu papirnate maramice i dane provode na infuziji

Modeli su tako ponekad danima izgladnjuju kako bi prije revije smršavjele čak dva konfekcijska broja, a one koje žele postati takozvani ‘Paris thin’ modeli, dane provode na infuziji. Neke idu toliko daleko da umjesto hrane, jedu papirnate maramice, kako bi zadržale osjećaj sitosti, ne unoseći nepotrebne kalorije.

‘Fit modeli’ žive samo na infuziji

U svojoj kontroverznoj knjizi Kirstie je navela kako je s jednom djevojkom provela tri dana, tijekom kojih manekenka nije ništa pojela, tako da je zadnji dan revije bila toliko izgledanjela i iscrpljena da je jedva stajala na nogama. Druga djevojka joj se pak pohvalila kako joj je cimerica tzv. ‘fit model‘, model koji dizajneri koriste za probe odjeće, za što mora biti izrazito mršava i primati jedino infuziju.

Izdvojeni članak

Modna revija redizajniranih komada odjeće

Mršavost i dalje na cijeni, ali pomak prema prirodnijem ipak postoji

Da je ostala na mjestu urednice, sakriveni detalji iz života supermodela vjerojatno ne bi izišli na svjetlo dana. Ipak, i ovo je dobar način da se svijet upozori na opasnosti koje vrebaju mlade žene u modnoj industriji. Iako je kriterij za top modele godinama rigorozan, i traže se samo neprirodno mršave manekenke na rubu egzistencije, nakon što su neke manekenke umrle zbog anoreksije i bulimije, neke su države zabranile pretjeranu mršavost manekenki. Postoji nada da će jednom prirodnost biti na cijeni, pa će si top modeli koji put priuštiti sendvič umjesto papirnatih maramica.