Pretraga

YouTuberica koju morate zapratiti: Jessica Viana objašnjava zašto su dijete slavnih opasne

A- A+

Kada bismo morali izdvojiti jednu pozitivnu stvar našeg vremena, onda bi to svakako bio pokret ‘body positivityja’. Iako je istina da se i to odlazi u neke krajnosti, u principu je dobar pokret s jednom jedinom idejom – prihvaćanja različitosti kada su u pitanju ljudska tijela.

Ilustracija, foto: screenshot YouTube

Svako doba nosi neke svoje lude standarde kojih se rijetki (ako uopće itko) uspijeva pridržavati. Devedesetih je to bio ‘heroin chic’ kada je poanta bila izgledati nezdravo mršavo, dvijetisućite je obilježila ljubav prema golom trbuhu, a posljednjih godina je u fokusu tonirano tijelo. Što zvuči dobro, ali je isto tako dovelo do razvoja nekih novih problema, pa između ostalog i ortoreksije.

Ortoreksija je ozbiljan poremećaj u prehrani, zbog kojeg osoba opsesivno jede samo i isključivo ‘zdravu’ hranu. Ako ste imalo prisebni, znate da ne postoji ‘zdrava hrana’, već samo ‘zdrava prehrana’ – ona koja je uravnotežena i prilagođena svakoj osobi. No, nećemo sada u detalje – jasno je da svako doba nosi nešto loše.

Cijeloj priči ne pomažu društvene mreže, koje itekako loše utječu na mlade (i stare) mozgove, formiranje ideja o samima sebi i općenito formiranju ideja. Ipak, one mogu biti i platforma koja će se iskoristiti u dobre svrhe, odnosno za širenje dobrih i pozitivnih ideja. Nema puno takvih influencera (ili kako ih već želite nazvati), ali Jessica Viana je jedna od njih.

Izdvojeni članak

Zabrinjavajuće posljedice za cure koje su rano počele s dijetama

Ova YouTuberica nema puno pretplatnika na svojem YouTube kanalu – prati ju tek nešto više od 14 tisuća pretplatnika. Ipak, njezini videi imaju više pregleda. Najgledaniji videozapis na njezinom kanalu je pogledalo gotovo milijun ljudi, jer on ima više od 940 tisuća pregleda. Stoga se postavlja jednostavno pitanje: tko je ona i zašto ju volimo gledati?

Jessica Viana na svojem YouTube kanalu, koji je pokrenula prije manje od godinu dana, bavi se raznim temama, no ono što se nekako ipak ističe su videozapisi o prehrani. Ima nekoliko videa u kojima govori o nadutosti, promjeni u kilaži kroz mjesec dana, ali i onima u kojima isprobava razne dijete. Ono što ju razlikuje od ostalih jest to što svemu pristupa na znanstveni način.

U već spomenutom, najgledanijem videozapisu, tjedan dana se hranila kao što su se hranile glumice iz popularne serije Prijatelji. Osim što je pomno istražila što su točno jele i probala shvatiti zašto su se tako hranile, isto tako je objasnila kako se ona osjećala i zašto je to bio slučaj.

Iako se čini kao možda mala i nebitna stvar, to nije slučaj. Čak će i u samom videu to reći i Jessica – uvijek je voljela ove glumice zato što su izgledale kao da su ‘prirodno’ tako mršave, no to nije bilo tako. Iza njihovog izgleda stoji ekstremno loša i nezdrava prehrana, koja definitivno nikome neće pomoći da bude dobrog zdravlja, pa ni dobrog izgleda.

Ako živimo u trenutku u kojem su nam zaista dostupne razne informacije, zašto ih onda ne iskoristimo za dobro? Zašto ne bismo odlučili zaista se zdravo hraniti, a ne ‘zdravo’ izgladnjivati? Na Jessicinom kanalu možete pronaći još nekoliko videa na istu temu, a vjerujemo da će ih u budućnosti nastaviti stavljati. Ili da budemo iskreniji, nadamo se da hoće!