Pretraga

Sportski velikani koji su priznali uzimanje dopinga

A- A+

U želji da postignu što bolje rezultate, obaraju rekorde ili jednostavno postanu dio povijesti, mnogi sportaši pokleknu te krenu konzumirati strogo zabranjena sredstva koja poboljšavaju njihov preformans. Ponekad isti ne prođu dopinšku kontrolu pa im se na određeno vrijeme zabrani natjecanje. Ipak postoje i oni mudriji koji bez problema prođu kontrolu, osvoje brojne naslove te nakon nekoliko godina pod pritiskom i sumnjama priznaju svoje grijehe. Provjerite koji su to sportski velikani piznali uzimanje dopinga, nakon čega su njihovi uspjesi izbrisani s lica zemlje.

www.renewedfitness.org

Sportski svijet potresle su brojne dopinške afere, a nekoliko njih se svima urezalo u pamćenje. U želji da postignu što bolje rezultate ili postanu prvaci, mnogi sportaši pokleknu te krenu konzumirati nedozvoljena sredstva. Zahvaljujući brojnim supstancama koje ponštavaju dopinška sredstva, neki prijestupnici su se godinama provlačili kroz kontrole i provjere, a drugi su pod pritiskom obitelji ili javnosti pukli pa priznali svoje grijehe.

Izdvojeni članak

Ovo su najopasniji sportovi na svijetu

Marion Jones

Američka atletičarka te višestruka olimpijska pobjednica u sprinterskim disciplinama Marion Jones, prije pet šest godina priznala je kako je uzimala nedozvoljena stimulativna sredstva. Zbog tih riječi ostala je bez svih medalja i naslova osvojenih nakon 1. rujna 2000. godine.

Jones je unatoč optužbama, uredno prošla sve dopinške provjere i godinama tvrdila da je čista, no 2007. godine je jednostavno pukla te priznala kako je lagala. Trenutno je financijski u jako lošem stanju, osamoćena te se morala oprostiti od profesionalnog sporta. Prije dvije godine gostovala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu gdje je studentima govorila o svojoj sportskoj karijeri i skandalu u kojemu se našla.

Izdvojeni članak

Steroidi dostupni srednjoškolcima u skoro svakoj teretani

Lance Armstrong

Nedavno je svoju dušu olakšao i biciklist Lance Armstrong kojemu su također oduzeti svi naslovi i medalje nakon što je priznao da ih je osvojio pod dopingom. Sedmerostruki je pobjednik Tour de Francea otkrio je kako je priznao svoje grijehe jer više nije mogao lagati svoju djecu. Osramoćeni bciklist također je izjavio kako misli da je bez dopinga nemoguće ostvariti njegove rezultate, a svojim priznanjem navukao je gnjev brojnih obožavatelja.

Tour de France je biciklistička utrka koja iziskuje izniman ljudski napor i snagu zbog čega se upravo u tom natjecanju najviše sumnja na sportaše oko konzumacije zabranjenih stimulativnih sredstava.

Tim Montgomery

Montgomery je bio u vezi s Marion Jones s kojom je dobio i sina, a uz roditeljstvo, bivši par ima još nešto zajedničko – oboje su priznali konzumaciju dopinga. Američki atletičar i bivši rekorder na 100 metara priznao je da je uoči Olimpijskih igara u Sydneyju 2000. godine uzimao nedozvoljena sredstva.

Jan Ullrich

Uz Armstronga, profesionalni biiklizam uzdrmao je i njemački biciklist Jan Ullrich koji iza sebe također ima pobjedu na utrci Tour de France. Izjavio je kako je koristio usluge ljekara Eufemiana Fuentesa, no da nije konzumirao nikakva kemijska sredstva, nego prerađenu vlastitu krv.

Foto: Reuters