Pretraga

Srednjoškolci uče kako od ostataka hrane napraviti nova jela: Učitelj kuharstva otkrio nam i koja

Ministarstvo turizma donijelo je petogodišnju strategiju o sprječavanju bacanja hrane te se ona provodi u Obrtničkoj školi Požega i to pod nazivom ‘Hrana nije otpad’. Tako učenici koji se školuju za kuhara ostatke hrane ne bacaju, već ih koriste kako bi ih ‘reciklirali’ i napravili nova jela. Stručni učitelj kuharstva Anđelko Ledić otkrio nam je kako to sve funkcionira, koje hrane najčešće ostane te što rade s novim jelima koje su napravili od ostataka.

Nova jela koja su napravili učenici kuhari od ostataka hrane

Nova jela koja su napravili učenici kuhari od ostataka hrane | Foto: Obrtnička škola Požega

Barem jednom tjedno vam nakon ručka ostane viška hrane. Bilo da ste napravili previše toga ili da netko od ukućana nije mogao pojesti svoju porciju, najčešće taj višak hrane završi u smeću. Ali, jeste li se ikada zapitali može li se od tih ostataka napraviti neko novo jelo?

‘Ovo učenicima nije samo jednokratna edukacija, nego bi trebala postati životna filozofija i način življenja’

Upravo to uče raditi učenici Obrtničke škole Požega koji se školuju za kuhare i to zahvaljujući projektu ‘Hrana nije otpad‘ kojeg provodi Ministarstvo turizma.

– Ministarstvo je donijelo petogodišnju strategiju sprečavanja bacanja hrane. Obzirom  na recesiju, sve manju kupovnu moć građana i ekološku osviještenost iskorištavanje ostataka hrane, ovo nije samo jednokratna edukacija, nego bi trebala postati životna filozofija i način življenja. Obilježje vrhunskih kuhara je da namirnice maksimalno iskoristi, a posebno u ala carte restoranima treba biti kreativan i ostatke namirnica iskoristiti i doraditi za nova jela naravno uz poštivanje svih higijenskih i sanitarnih propisa, objasnio nam je stručni učitelj kuharstva, Anđelko Ledić.

Učitelj nam otkrio koje hrane im najviše ostane i koja nova jela možete s njima napraviti

Otkrio je i kako se pravilnim i pravovremenim spremanjem u hladnjak ili vakuumiranjem može iskoristiti do 80 posto ostataka hrane.

– Najčešći ostaci hrane su krumpir, od kojega možemo napraviti razne popečke,valjuške, štruce i uz dodatak drugog povrća i mesa guste juhe. Zatim povrće od čega nastaju juhe, popečki, omleti i slično. Treća najčešća stvar je meso od čijih se ostataka mogu pripremiti juhe, salate, tlačenicu, mesna štruca, pašteta i drugo. Osim toga puno je ostataka i od narezaka poput suhomesnatih proizvoda i sira što sve možemo iskoristiti ponovno za omlete ili kajgane, paštete kao i rolade od kruha. A i kruha isto dosta ostane što možemo, uz dodatak drugih namirnica, pripremiti lovačke kugle, štruce od kruha, tradicijsko jelo poparu i slično, rekao je učitelj Ledić.

Ta nova, ‘reciklirana’ jela, objašnjava učitelj, uz stručnu i kreativnu pripremu postaju specijaliteti, a upravo se ta jela nude svim učenicima u školi jer većina djece nema običaj doručkovati prije škole.