Pretraga

Osim Global Teacher Award, lažne su još dvije nagrade: MZO jednom nastavniku platio odlazak u Dubai po nagradu

A- A+

Objava nastavnika Miljenka Hajdarovića o tome da je Global Teacher Award nagrada zapravo lažna, izazvala je brojne reakcije, osobito među učiteljima. Mnogi su na to reagirali negativno, govoreći da je Hajdarović sitna duša koja piše protiv svojih kolega, dok ga je većina u potpunosti podržala u iznošenju provjerenih činjenica. Sve ovo motiviralo ga je da istraži i druge nagrade koje bi mogle biti sumnjive pa ih je otkrio još tri. Također, otkrio je i da su neki nastavnici, za odlazak na dodjelu ovih nagrada, dobili novac iz gradskog proračuna te iz Ministarstva obrazovanja.

Montaža fotografija Dubaija i novca

Montaža fotografija Dubaija i novca | foto: canva, srednja.hr

Nakon što je otkrio da je nagrada Global Teacher Award koju je dobilo nekoliko učitelja iz Hrvatske, zapravo besmislena i nema nikakvo pokriće, nastavnik Miljenko Hajdarović nastavio je svoje istraživanje na blogu Clionaut i saznao da se u kategoriju lažnih nagrada mogu svrstati još dvije nagrade. Jedna od njih je i Best Global Educator nagrada koju su primile četiri nastavnice iz Hrvatske. Dvije od njih, također imaju i nagradu Global Teacher Award. Druga nagrada je Global Teacher Award Enviornment teacher koju je, kao i prijašnje sporne nagrade, 2020. godine primila učiteljica Ivana Bašić.

Nagrade dolaze sa sveučilišta koje ne postoji

Obje navedene nagrade povezane su sa sveučilištem International Internship University (IIU) koje, zapravo, ne postoji. To je, u svom tekstu kojim je provjeravao akreditacije i certifikate ovog sveučilišta, potvrdio Hajdarović.

– Prvi certifikat je navodni patent koji je izdala australska vlada za inovaciju Virtual Education System. Srećom australska vlada ima internetski registar patenata koju mogu pretražiti. Prvo sam tražio po broju patenta – nema. Tražio sam patent dodijeljen International Internship University – nema. Tražio sam Virtual University – nema. Tražio sam imena Jack W. i Peeyush P. – nema. Tražio sam po nazivu inovacije Virtual Education System – nađeno. Ali podnositelj je John Osbore s Novoga Zelanda 2021. godine, objašnjava Hajdarović.

Osim ovog patenta, pretraživao je još sedam certifikata i za sve njih se ispostavilo da su lažni. Također, provjerio je i tko je u upravnom odboru ovog sveučilišta pa se i tu ispostavilo da se uopće ne radi o pravim ljudima.

– U prvome redu treći je navodno šef za akreditiranje. Navodni Dr. Faishah Amir se pojavljuje i na drugim web stranicama uz druga imena (Yousef, Arslan) i poslove (npr. model za aparat za uređenje brade). Kautsar Al-Mubarak se na stranici iStockPhoto opisuje kao portrait of muslim businessman with arms crossed. Sve redom tipične stock fotografije, zaključio je Hajdarović.

Svi certifikati su lažni

Brojne nepostojeće certifikate koji su mahom vezani uz Indiju, posjeduje i Eco Training Center Sweden, navodna nevladina organizacija kojoj je cilj obrazovanje o okolišu i međunarodna suradnja, a koja dodjeljuje nagradu Global Teacher Award Enviornment teacher. Također, Hajdarović je uočio i da ova organizacija izdaje priznanja u suorganizaciji s nepostojećim sveučilištem IIU.

– U prilog tezi da se radi o indijskom projektu, govore i objave na Facebook sajtu na kojima se čestitaju indijski praznici Diwali i Dan neovisnosti Indije, govori Hajdarović.

Izdvojeni članak
Kolaž fotografija Ivane Bašić i loga Global Teacher Awards

Dobitnica sporne Global Teacher Award nagrade je članica Upravnog vijeća NCVVO-a: ‘MZO ne sumnja u legitimnost, zašto bi ja?’

MZO financirao odlazak po nagradu

Nagradu Global Teacher Award Enviornment teacher, dobile su dvije nastavnice iz Hrvatske – Nada Ratković te Ivana Bašić, o kojoj smo već pisali zbog spornih nagrada s obzirom na to da je ona članica upravnog vijeća NCVVO-a. Ivanu Bašić ranije smo upitali o tome je li, u bilo kojem trenutku, pomislila da nagrada Global Teacher Award nije legitimna na što nam je rekla da Ministarstvo obrazovanja nije posumnjalo u njenu legitimnost pa zašto bi to onda činila ona. Također, rekla je kako joj je Ministarstvo ponudilo financirati put u Indiju, ali da je ona to odbila i sama si pronašla sponzore.

Kako navodi Miljenko Hajdarović, put u Indiju te smještaj, Ivani Bašić je financirao Grad Opuzen i to s deset tisuća kuna. No, Ministarstvo je, odlazak na dodjelu ove nagrade financiralo jednom nastavniku i zbog toga smo im poslali upit. MZO se, do kraja pisanja ovog članka, još nije oglasio pa ćemo njihove odgovore prenijeti kada pristignu.

Copy link
Powered by Social Snap