Pretraga

Nagrada kojom se hvale pojedini učitelji je – šipak: ‘Sam si daješ ocjene, preporuke može napisati bilo tko’

Global Teacher Award nagrada je koja se, u New Delhiju ili Dubaiju, već godinama dodjeljuje najboljim učiteljima diljem svijeta. Iako nitko o tome, na prvu, ne bi pomislio ništa loše, nastavnik i vlasnik bloga Clionaut, Miljenko Hajdarović, svojim je tekstom svima skrenuo pažnju na to da je ova nagrada zapravo običan – šipak. Naime, Hajdarović se, kako bi potvrdio svoje sumnje, sam išao prijaviti na natječaj za ovu nagradu te je detaljno analizirao svaku sastavnicu – od prijavnice preko tvrtke koja stoji iza ove nagrade pa sve do same dodjele. Ova analiza trajala je šest mjeseci.

Kolqaž fotografija Miljenka Hajdarevića i loga Global Teacher Awards

Miljenko Hajdarović, Global Teacher Awards | foto: Screenshot

Nastavnik i vlasnik bloga Clionaut, Miljenko Hajdarović, skrenuo je pažnju javnosti na upitnu kvalitetu nagrade Global Teacher Award koja se tobože dodjeljuje najboljim učiteljima diljem svijeta. Ono što ga je potaknulo da ‘kopa malo dublje’ je to što je primijetio kako se sve više nastavnika hvali ovom nagradom i odlascima u New Delhi i Dubai na dodjelu. Kako bi u potpunosti mogao analizirati i predstaviti točne podatke o cijelom procesu dobivanja nagrade i svega što iza nje stoji, Hajdarović se sam odlučio prijaviti za dobitnika, a njegova je analiza, koju je objavio na hajdarovic.com, trajala šest mjeseci.

Službena stranica je prilično generična

Za početak, osnovne je informacije potražio na službenoj stranici AKS Awards na kojoj se nalaze sve informacije o ovoj nagradi. Tu se našao prilično generičan opis o ciljevima ove nagrade, dobitnici nagrade prijašnjih godina te adresa sjedišta tvrtke koja organizator. Već kod same adrese tvrtke koja je, kada se pogleda preko Google Mapsa, zapravo oronula kućica u blizini New Delhija, moglo se zaključiti kako bi se tu moglo raditi o sumnjivom biznisu.

Osim sjedišta tvrtke, Hajdarović je išao istražiti i ponešto o samim ljudima koji stoje iza ove nagrade. Informacije je potražio tako što je, na fotografije na stranici kliknuo ‘pretraživanje po fotografiji’ i uočio kako se, za svakog člana odbora, koriste generičke fotografije s interneta te tuđe fotografije s LinkedIna. Također, na LinkedIn profilu osnivača Sarvesh JagdishRaja stoji generički i pretjerano hvalisavi opis te radna mjesta koja se uopće ne tiču obrazovanja već prodaje osiguranja, rada u banci i slično. Drugi organizator dodjele ove nagrade, dr. Dinesh Kamra, također ima prilično osebujan opis na svom LinkedInu u kojemu, između ostalog, piše kako je obučavao više od pet tisuća ravnatelja i deset tisuća nastavnika iz akademske zajednice.

Kandidat u prijavi sam sebe ocjenjuje

Kada je riječ o samoj prijavi i cijelom procesu dobivanja nagrade, postoji nekoliko koraka. Prvi je korak registracija na stranici te odjeljak u kojemu se kandidat mora samovrednovati po kriterijima: točnost, akademski rezultati, upravljanje razredom, inovacije, pouzdanost, posvećenost, odnosi s učenicima, odnosi s kolegama, odnosi s roditeljima učenika i odnosi s ravnateljem. Nakon toga, potrebno je priložiti pet preporuka drugih obrazovnih stručnjaka ili kolega iz škole kojem zapravo, može napisati bilo tko. Prijava je time završila.

Nekoliko mjeseci kasnije, na Hajdarovićev je mail stigla obavijest o tome da je dobitnik nagrade Global Teacher Award te da obavezno mora prisustvovati dodjeli nagrade koja će se održati u New Delhiju. Također, dobitnik nagrade snosi sve troškove puta i smještaja za koji se preporučuje da bude u hotelu u kojemu se održava nagrada i to u punom pansionu. Osim toga što se dobitnicima nudi puni pansion u hotelu o njihovom trošku, dobili su još jedan mail s pozivom na putovanje The great India Education Tour. Putovanje organizira EdTripsGlobal po cijeni od 1395 eura. Kako piše Hajdarović, na njihovoj web stranici i LinkedIn profilu nema nikakvih informacija o ljudima koji vode tvrtku.

– O čemu se zapravo radi? Dvojica poduzetnika s dobrim razumijevanjem ljudske taštine organiziraju turističke ture Indijom pod pričom nagrađivanja. Nagrađuju efektivne ravnatelje, vrtiće, učitelje, fakultete, još jednom ravnatelje, knjižničare i visoko produktivne škole. Organizatori pri tome imaju samo trošak organizacije događaja. A nagrađeni dobiju medijsku pažnju, zgodnu stavku u životopisu i na tome dodatno grade karijeru. Sve legalno i dobrovoljno, zaključuje Hajdarović.

Izdvojeni članak

Nastavnici ljuti na popis nagrađenih: Čak je i Ministarstvo tražilo dodatna pojašnjenja

‘Trebalo bi posložiti obrazovni sustav pa tek onda dodjeljivati nagrade’

S obzirom na to da su brojni učitelji ponosni na ovu nagradu i sretni su što su ju osvojili niti ne obraćajući pažnju na to da nešto tu ne štima od samog početka prijave, Hajdarović nam je rekao kako je to situacija oko koje bi se mnogi trebali zapitati.

– U našem obrazovnom sustavu na sav glas već nekoliko godina govorimo o potrebi razvoja kritičkog mišljenja i raznim pismenostima poput medijske pismenosti. I onda imamo učitelje koji su, kao nasjeli, na priču o nagrađivanju. Sam se prijaviš, dodijeliš si petice, bilo tko može mailom potvrditi da si dobar i eto – dobiješ globalnu nagradu, govori za srednja.hr Hajdarović.

Dodao je i kako zaista smatra da se rad učitelja prepoznaje i cijeni i da ih treba nagraditi. Ali da bi, prije svega, trebali posložiti obrazovni sustav, osigurati kvalitetu i plaće pa tek onda dodjeljivati nagrade.