Pretraga

Studenti najpopularnijeg studija u Hrvatskoj imaju svoj podcast: Obrađuju mnoge zanimljive teme

A- A+

Zanimaju vas logopedija i kako poraditi na svom glasu? Sve o tome možete saznati u podcastu udruge studenata logopedije Logomotiva iz Zagreba. Trenutno snimaju drugu sezonu, a u prvoj su govorili o razvoju logopedije, mucanju te koliko je glas važan za naš identitet. Ako vas zanima sam studij logopedije, u ovom podcastu također možete čuti brojne savjete za što bolje studiranje.

mikrofon

Mikrofon | foto: Pixabay

Logopedijski podcast DijaLOG studenata logopedije nastao je iz želje da se o logopediji razgovara na malo drukčiji način. Tako se temama pristupa iz perspektive istraživača, ali i iz pozicije logoped-terapeuta. U prvoj sezoni sudjelovale su Ines Perović, Tamara Vlahović, Angela Peršun i Laura Marinović koje su govorile i o savjetima za brucoše. Naime, studij logopedije najpoželjniji je studij među maturantima već godinama.

Više od 1.600 streamova

– Logopedija kao studijski smjer već je godinama jedan od najtraženijih studija, a samim time i profesija. U našem podcastu bavimo se temama primarne prevencije, točnije edukacijom šire javnosti o logopedskim temama i temama suradničkih struka, rekli su iz Logomotive.

Napomenuli su da gostovanjem osoba iz različitih područja žele informirati javnost čime se sve logoped bavi i predstaviti to na način koji se malo razlikuje od klasičnog, kliničkog rada. Kazali su nam da je prva sezona imala više od 1.600 streamova, a najviše se sluša u Hrvatskoj, SAD-u i Srbiji. Podcast se može poslušati na platformama Spotify, Apple, Soundcloud i Deezer.

Zasad se može poslušati prva sezona podcasta, dok je snimanje za drugu sezonu u tijeku. Tako prva epizoda ovog podcasta riječ daje profesorici Jeleni Kuvač Kraljević s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koja je govorila o tome kako je izgledala stara lokacija fakulteta u Kušlanovoj. Opisivala je i svoje studentske dane te je naglašavala poruke koje želi poručiti današnjim studentima.

Izdvojeni članak

Maturantice otkrile kako im je prošao prijemni za logopediju: ‘Želim to upisati još od djetinjstva’

O repanju i mucanju

U drugoj epizodi raspravljalo se o glasu kao identitetu i vokalnim terapijama transrodnih osoba. Takvu terapiju opisuje transrodna osoba koja je objasnila svoj put samoostvarenja te kako joj je logopedija pomogla u tome. Treća epizoda svojevrsni je vodič za brucoše. Ines i Laura prisjetile su se svojih brucoških dana te dale savjete kako se prilagoditi u novom gradu, na novi način učenja te koja su mjesta dobra za izlaske.

U četvrtoj epizodi gostovao je Zijo Kalifat, odnosno Mijat Tomić, mladi hrvatski reper. Govorio je o mucanju i repu, sklapanju rima u zadnjoj klupi u školi te o vlastitom poimanju glazbe. U petoj epizodi fonijatrica Ana Đanić Hadžibegović objašnjava disfafiju, odnosno otežano gutanje, zatim ulogu logopeda i liječnika. U zadnjoj epizodi Angela Peršun govorila je o svom Erasmus iskustvu u Belgiji, kako tamo izgleda studentski život te kako se nosila s post-Erasmus bluesom. Sve informacije o podcastu možete pronaći i na Instagram profilu Udruge.