Pretraga

Studenti pokreću drive in kakav dosad nismo vidjeli: Žele pomoći kolegama pogođenim krizom

A- A+

Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković, studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, pokrenuli su projekt drive in kulture. Producentski dvojac SABMARINE najavljuje drive in gledanje filmova, ali i kazališnih predstava. Osim oživljavanja kulture, cilj projekta je pomoć studentima koje je pogodila ekonomska kriza.

foto: Terry Jaskiw | Unsplash

Nakon što su kreirali vlastiti brend maski, mladi producentski dvojac SABMARINE krenuo je s novim projektom.

Izdvojeni članak
studenti kreirali maske zbog koronavirusa

Zagrebački studenti pokrenuli dizajnerski brend: Maske će obilježiti 2020. godinu

Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković ovog su puta odlučili oživjeti zbog karantene zamrznutu kulturnu scenu, a pritom i pomoći kolegama.

– Kao studenti Akademije dramske umjetnosti, kulturni djelatnici i osnivači produkcijske kuće SABMARINE, a potaknuti nastalom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, voljeli bismo utjecati na razvoj kulture, pomoći joj u obnovi, ali i njezinoj revitalizaciji. Osim toga, kao studenti želimo pomoći ostalim studentima kojima je u trenutnoj situaciji upitna egzistencija. U kriznom razdoblju, čak i kada su na snazi mjere socijalnog distanciranja, iznimno je važno zajedništvo, a upravo je kultura ta koja narod čini ujedinjenim, pojašnjavaju Sabrina i Marin.

Spoj umjetnosti i zabave

Ideja DRIVE IN KULTURE je, kažu, podsjetiti publiku na važnost umjetnosti, pokrenuti prezentaciju kulture na otvorenom gdje ćemo prikazivati stare, ali i recentne hrvatske filmove, kao i solističke kazališne, plesne i koncertne izvedbe. Stvaranje besplatnog filmskog i kazališnog događaja na otvorenom jedinstven je spoj umjetnosti i zabave za sve građane, a gledanje iz udobnosti vlastitog automobila podržava mjere socijalnog distanciranja.

– Projekt će se izvesti u trenutku kada nam epidemiološke mjere to budu dopuštale i sukladno preporukama Stožera civilne zaštite, napominju.

DRIVE IN KULTURA imala bi i humanitarni karakter, a prikupljena sredstva bit će namijenjena za podršku studentima Sveučilišta u Zagrebu pogođenim nastalom situacijom.

– Naime, studenti su ostali bez izvora prihoda, projekti su otkazani, a mogućnost rada preko student servisa ograničen je do daljnjeg. Mnogi studenti svoje obrazovanje i troškove života financiraju radom u kafićima,  trgovinama ili sličnim djelatnostima, a njihova je egzistencija sada upitna, ističe mladi producentski dvojac.

Traže volontere

Trenutno se nalaze u fazi inicijalnih priprema projekta, prikupljanja partnera, volontera i lokacije održavanja.

Sve zainteresirane pozivaju da im se jave (putem  Facebook stranice ili e-maila: [email protected]) kako bi ‘zajedničkim snagama ponovno oživjeli kulturu u Hrvatskoj i
pomogli zagrebačkim studentima u turbulentnom razdoblju u kojem se nalazimo’.