Pretraga

Sutra prosvjedi učenika u 6 hrvatskih gradova: Provjerite kakvo vas vrijeme očekuje

A- A+

U preko 1.690 gradova sutra će se održati globalni prosvjedi učenika za  klimu, School Strike 4 Climate. Na ulice za spas klime izlaze i učenici u nekoliko hrvatskih gradova. Radi lakšeg i jednostavnijeg praćenja događaja na jednom mjestu objavljujemo kartu prosvjeda, a provjerili smo i kakvo vrijeme očekuje prosvjednike za klimu.

Prema do sada poznatim informacijama u Hrvatskoj se prosvjeduje u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu, Križevcima i Belom Manastiru.

Zagreb

U Zagrebu se učenici okupljaju u 12:30 na Europskom trgu, odakle će se prosvjedna povorka uputiti prema Markovu trgu. Facebook event možete popratiti ovdje.

Problema s vremenskim nepogodama ne bi trebalo biti. Očekuje se djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i slab do umjeren vjetar. Dnevna temperatura kretat će se od 14 do 16 °C.

Split

Izdvojeni članak
Laura Skala

‘Ja sam Laura, imam 17 godina i u petak organiziram prosvjed učenika za klimu u Zagrebu’

Splitski prosvjed za klimu kreće u 13 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a sve najnovije informacije o njemu možete pratiti na Facebook eventu na ovoj poveznici.

Vremenske prilike bit će povoljne – očekuje se sunčano vrijeme uz temperaturu od 12 °C i slab do umjeren zapadni vjetar.

Pula

Mimohod u Puli startat će od 10 sati ispred igrališta Gimnazije Pula, odakle će se učenici i ostali zainteresirani, uputiti prema Portarati, Forumu, Areni pa do zgrade Istarske županije, gdje namjeravaju predati županu pismo odraslima odnosno ‘Poruku odraslima (koji odlučuju o našoj sudbini)’.

Dobre vijesti su da u Puli neće biti oborina i puhati vjetar, a bit će umjereno oblačno s temperaturom od oko 11 °C.

Varaždin

Varaždinci će se okupiti na Kapucinskom trgu u 12.30 sati i krenuti kroz grad do varaždinskog Korza. Na Korzu će održati govore. Najnovije informacije o prosvjedu za klimu u Varaždinu možete pratiti na ovom Facebook eventu.

U Varaždinu će za vrijeme prosvjeda biti oblačno bez oborina, uz slab do umjeren vjetar. Temperatura će biti oko 14 °C.

Beli Manastir

Izdvojeni članak

Globalni štrajk učenika za klimu podržao Zoran Vakula i još 32 hrvatska znanstvenika

Prosvjed u Belom Manastiru kreće 12:15 s tamošnjeg Trga slobode, odnosno 6. i 7. školski sat. Najnovije informacije o prosvjedu u Belom Manastiru možete pratiti u Facebook eventu na ovoj poveznici.

Vrijeme u Belom Manastiru neće biti baš najpovoljnije. Očekuje se promjenjivo oblačno uz manju količinu kiše. Temperatura zraka kretat će se oko 13 °C i puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar.

Križevci

Globalnom prosvjedu pridružuju se i učenici Srednje škole ‘Ivan Seljanec’ Križevci. Okupljaju se u 13:15 na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Križevcima.

– Jedan školski sat učenici trećih i četvrtih razreda naše škole odlučili su prosvjedovati i tako potaknuti sve nas na promišljanje o tome što radimo našem planetu. Nakon toga će u školi uz pomoć Zelene energetske zadruge (ZEZ) biti organiziran i edukativni program na temu ekologije, kazala nam je ravnateljica škole, Gordana Juran-Ratković.

Vremenske prilike za vrijeme prosvjeda u Križevcima trebale bi biti povoljne. Očekuje se oblačno vrijeme bez padalina, uz slab do umjeren vjetar. Temperatura zraka bit će oko 15 °C.

Sve o prosvjedima učenika diljem Hrvatske čitajte u člancima na srednja.hr dostupnima u rubrici Ekologija.

_____________________________________

Portal srednja.hr u ponedjeljak 18. ožujka u 18h organizira tribinu [Kazalište i mladi] Mogu li učenici spasiti Zemlju? Više informacija o tribini koji se odvija u Zagrebačkom kazalištu mladih pronađite ovdje.