Pretraga

Sva glazba na jednom mjestu: Četiri prijedloga za playliste koje morate pratiti

A- A+

Glazba se ovih dana sluša na raznim mjestima, a većinom online. I dok je nekada davno bila praksa ilegalno preuzimati pjesme, danas se to rijetko kada radi. Zahvaljujući lakom pristupu Internetu, nema smisla zatrpavati memoriju skidanjem pjesmi.

foto: Pixabay

Dugo vremena se glazbena industrija borila s problemom ilegalno preuzimanih pjesmi. Iako se nije ništa konkretno radilo po tom pitanju, bio je to velik problem. Glazbenici više nisu mogli računati na konkretnu zaradu od pjesama, već su počeli ovisiti o koncertima. To je pogotovo kritično u vrijeme kada izbije pandemija pa onda nema koncerata više od godinu dana.

Na svu sreću, taman prije nego što je eskalirala situacija je došlo do popularizacije streaming servisa za glazbu. Kao što je Netflix postao glavna destinacija za gledanje filmova, tako je i Spotify postao omiljeno mjesto za slušanje glazbe. I neki će reći da se može slušati glazba preko YouTube-a (što je istina), no oni sasvim sigurno nisu koristili Spotify.

Slušanje glazbe na streaming servisima općenito ima nekoliko pozitivnih strana, ali najveći je plus to što na dnevnoj razini dobijete nekoliko različitih playlista, prilagođenih baš vama. Na tim playlistama se nalaze pjesme koje volite i dobro vam poznati izvođači, ali isto tako se uvijek nađe nešto novo – i to novo vas oduševi.

Ipak, te playliste se mijenjaju na dnevnoj razini i ne možete ih sačuvati. Sasvim sigurno već imate i neke svoje vlastite koje ste napravili za različita raspoloženja, ali mi vam sada donosimo popis nekolicine najboljih playlista za neke ustaljene prigode!

Izdvojeni članak

Filmska glazba koju obožavamo: Pjesme koje su nadišle filmove i serije

Hrvatski trash

Svaki dobar parti završava s kvalitetnim trešom. Možda sada i nema previše partija, ali što vas sprječava od toga da si pustite ovu glazbu i zamišljate da ste u kvalitetnom izlasku, dok plešete uz ovo pred ogledalom? Možda je i bolje od pravog izlaska jer nećete se morati spremati tri sata i ne čeka vas opasan mamurluk jutro nakon?

Trenutno nam i te loše strane izlazaka nedostaju, priznajemo. No, najbliže što tome možemo doći jest uz glazbu. Na ovoj playlisti, koju prati više od 2000 ljudi, nalazi se skoro 400 pjesama, odnosno više od 24 sata glazbe. Sasvim sigurno vam neće zafaliti pjesama, a oduševit će vas i izbor – od klasika kao što su Magazin ili Vesna Pisarović, pa do Borisa Novkovića i Feminnema. Sve na jednom mjestu!

EX-YU rock

Bilo da uživate u rock glazbi ili ne, ex-yu rock je klasik koji se ne zaobilazi. Ova glazba najviše dolazi do izražaja kada su u pitanju koncerti, na koje nećemo odlaziti u neko skorije vrijeme – barem ne u obliku na koji smo naviknuli. Sva sreća postoje snimke koncerata koje možemo detaljno proučavati, ali i playliste poput ove.

Sa svojih 285 pjesama i više od deset tisuća pratitelja, ova playlista je sasvim sigurno najbolji izbor za one dane kada samo želite uživati u dobro poznatoj glazbi. Na jednom se mjestu nalaze sve one pjesme koje volite slučajno čuti – od Prljavog Kazališta pa do EKV-a, Bajage i Instruktora i Indexa.

Najbolje od prošlog desetljeća

Više od četrnaest tisuća profila prati ovu playlistu koja sadrži valjda svu glazbu iz prošlog desetljeća. Ili barem svu onu koja je vrijedna spomena. Kada si ovo pustite, sasvim sigurno ćete se vratiti koju godinu unazad i prisjetiti se svih onih uspomena u kojima nema pandemije. Kao da je u pitanju neki drugi svijet, zar ne?

Na ovoj playlisti ćete pronaći najveće hitove s početka prošlog desetljeća, ali i nekoliko neizostavnih iz 2008 i 2009 godine. Za ove novije pjesme ćete ipak morati potražiti nešto drugo – novije pjesme jednostavno ne možete slušati kada i Poker Face od Lady Gage ili Love The Way You Lie od Rihanne i Eminema.

Najnoviji hitovi

Nekada davno se do nove glazbe dolazilo slušajući radio, zatim gledajući televiziju, a danas smo u potpunosti prepušteni Internetu. Upravo zato je najveći uspjeh svake pjesme kada se probije u svijetu društvenih mreža – jeste li primijetili da i radio postaje puštaju pjesme koje su svima poznate s Instagrama i TikToka?

Kako biste ipak malo proširili svoje vidike, donosimo vam ovu playlistu koja se redovito updatea, ali ne mijenja – starim pjesmama se dodaju nove. Riječ je o pop hitovima 2021. godine, a zasad ih ima više od 120. Koliko je kvalitetna playlista govori i činjenica da ima skoro 185 tisuća pratitelja!