Pretraga

Sviranje glazbenih instrumenata najbolja je vježba za razvoj mozga

A- A+

Glazbenici pri sviranju vježbaju praktički sve dijelove mozga, a povećava im se i živčana nakupina koja je zaslužna za komunikaciju lijeve i desne polutke. Kod slušanja muzike aktivira se nekoliko različitih dijelova, a stvaranje muzike simultano koristi skoro sve moždane funkcije.

www.muminthemadhouse.com

Pri sviranju muzičkih instrumenata ljudima se aktiviraju svi dijelovi mozga što pozitivno utječe na razvoj moždanih funkcija. Istraživanja su pokazala da se djeci koja redovito muziciraju brže razvijaju i desna i lijeva polutka te im se značajno povećava volumen organa koji služi za povezivanje kreativnih i analitičkih funkcija, prenosi ed.ted.com.

Izdvojeni članak

Ne biste vjerovali što vam može ‘povećati’ mozak

Ubrzani razvoj mozga pri sviranju otkrili neurolozi

Skeniranjem mozga neurolozi su u posljednjih desetak godina otkrili puno novosti vezanih za naš mozak i njegov razvoj. Pri čitanju nam se aktivira dio za vizualizaciju, a koji će nam se dio aktivirati pri vježbanju matematike ovisi o vrsti zadataka.

Samo slušanje muzike aktivira nekoliko različitih dijelova, a sviranje nekog instrumenta simultano razbuđuje praktički sve moždane funkcije. Zbog toga se kod muzičara odlično razvija motorički, vizualni, ali i slušni korteks.

Izdvojeni članak

Gledanje pornića utječe na mozak skoro kao i drogiranje

Povećava se površina ‘mosta’ koji spaja desnu i lijevu hemisferu

Kod redovitog vježbanja treniraju se i lijeva i desna polutka, a povećava se i površina corpus callosuma, nakupine živčanih vlakana koje su zaslužne za komunikaciju desne i lijeve hemisfere.

Razvoj te nakupine omogućuje efektivnije i kreativnije rješavanje problema u svim životnim aspektima zbog bržeg prijenosa informacija i podataka. Time se poboljšavaju vještine planiranja i primjećivanje detalja. Osim toga, glazbenici efektnije stvaraju i pohranjuju te se lakše prisjećaju informacija koje su zapamtili.

Proučavanjem su znanstvenici zaključili da osobe koje su vješte u proizvodnji muzike oko svakog pohranjenog podatka stvaraju različite vrste poveznica koje im onda olakšavaju njihovo pamćenje i korištenje.

Osobe koje uče svirati neko glazbalo efikasnije razvijaju svoj mozak i u usporedbi s ostalim umjetnicima koji se specijaliziraju ili za vizualne ili slušne ili  motoričke sposobnosti, a manje kombiniraju sve odjednom.