Pretraga

Tipke od F1 do F12 mogu vam uštedjeti vrijeme: Evo koje funkcije imaju

A- A+

Vjerovali ili ne tipke na vrhu vaše tipkovnice od F1 do F12 ne služe samo prikupljanju prašine. Svaka od njih ima određenu funkciju, a neke su od njih vrlo korisne i mogu vam uštedjeti puno vremena. Evo kako sve može možete koristiti i ovaj dio tipkovnice.

Foto: Srednja.hr

Kako piše portal Brightside.me funkcijske tipke od broja 1 do 12 na našim tipkovnicama mogu biti vrlo korisne te nam uštedjeti dosta vremena.

Izdvojeni članak

S ovim trikovima postanite ‘profići’ u korištenju Gmaila

Tako F1 u većini slučajeva otvara ‘Help’ prozor, a F2 vam omogućava preimenovanje odabrane datoteke ili mape. Pritiskom na F3 otvarate tražilicu za aplikaciju koja je trenutno u pogonu, dok kombinacija tipke Alt+F4 zatvara aktivan prozor.

Od navedenih, vjerojatno je najviše korištena tipka F5 koja za funkciju ima osvježavanje ili ponovno učitavanje stranice. Na većini internet pretraživača, F6 će kursor pomaknuti na adresnu traku, dok se F7 koristi za provjeru pravopisa u Microsoft aplikacijama poput Worda.
F8 se koristi za pristupanje ‘boot menu’ na Windowsima prilikom pokretanja računala.

Pritiskom na tipku F9 osvježit ćete dokument u Microsoft Wordu i pokrenuti send/recive (osvježavanje primljenih i poslanih e-mailova) u Microsoft Outlook-u.
Funkcijska tipka F10 aktivira traku izbornika pokrenute aplikacije, a kombinacija tipke Shift i F10 ima istu funkciju kao desni klik miša.
F11 pokreće i zatvara puni zaslon (fullscreen mode) internet preglednika, dok F12 otvara ‘Spremi kao’ okvir u Microsoft Wordu.