Pretraga

Tipkovnice dobivaju novu tipku po prvi puta nakon 30 godina, a za sve je zaslužan – AI

A- A+

Tipkovnice za Windowse dobivaju novu tipku koja će služiti za pokretanje Microsoftovog AI chatbota, Copilota. Posljednji puta su tipkovnice bile osvježene 1994. godine, kada je uvedena namjenska ‘Windows’ tipka za brzo otvaranje izbornika Start.

Nova ‘Copilot’ tipka Screenshot: YouTube

Tipkovnice za računala s Windowsima dobivaju veliku promjenu po prvi puta nakon 30 godina, a za sve je zaslužna – umjetna inteligencija. Naime, Microsoft će na tipkovnice dodati namjensku tipku ‘Copilot’ koja će omogućiti korisnicima da jednostavno i brzo pristupe njihovom istoimenom AI chatbotu te mu tako postave neko pitanje ili zadaju zadatak.

– U ovoj novoj godini uvodimo značajan pomak prema osobnijoj i inteligentnijoj računalnoj budućnosti gdje će umjetna inteligencija biti neprimjetno utkana u Windowse od sustava, pa do hardvera. Ovo neće samo pojednostaviti računalno iskustvo ljudi, već će ga i pojačati, čineći 2024. godinom računala s umjetnom inteligencijom, priopćio je Yusuf Mehdi, izvršni potpredsjednik i voditelj marketinga u Microsoftu.

Izdvojeni članak

Godišnji pregled tehnoloških događaja: Tajnik digitalizirao XV. Gimnaziju, a Rockstar objavio trailer za GTA VI

Kako prenosi CNN, nova će se tipka nalaziti na donjoj desnoj strani tipkovnice pored tipke ‘Alt’ te će biti prepoznatljiva po logotipu Copilota koji podsjeća na vrpcu. Kao što smo već spomenuli, klikom na nju otvorit će se Microsoftov AI chatbot koji se temelji na tehnologiji OpenAI-ja, tvrtke koja stoji iza megapopularnog ChatGPT-ja.

Inače, zanimljivo je za istaknuti da je posljednja velika promjena na tipkovnicama za Windowse bila dodavanje namjenske ‘Windows’ tipke 1994. godine koja, među ostalom, služi za brzo otvaranje izbornika Start. Svakako treba istaknuti i da u hrvatske škole stiže 10.000 licenci za korištenje Microsoftovog Copilota, a sve zahvaljujući inicijativi CARNET-a. Više o tome pročitajte ovdje.