Pretraga

Riješite se toksičnih osoba: Ovih nekoliko stvari otkriva tko su vam stvarni prijatelji

A- A+

U vrijeme pandemije, kada su druženja ograničena (a nekad i zabranjena), prijatelji su nam potrebniji no ikada. Situacija je očito paradoksalna i mnogima je teško živjeti ovako kakva je situacija sada. I dok ste se s nekim ljudima vjerojatno zbližili, s mnogima ste se vjerojatno i udaljili.

foto: Unsplash; Devin Avery

Pronaći dobrog prijatelja je zaista izazov. Nije to samo sada, već je općenito teško pronaći prave prijatelje. Bez obzira kakvi vi bili, velike su šanse da nećete imati puno bliskih prijatelja. Jednostavno je nemoguće jako ‘kliknuti’ s velikim brojem ljudi, a želite li zaista dijeliti svoje najdublje tajne s ljudima s kojima nemate taj ‘klik’?

Taj ‘klik’ je potreban zato što do njega dolazi samo kada se razumijete s nekime. Za njega nije potrebno da budete iz istih sredina, istih godina, ili da se dugo družite. Taj klik ili postoji, ili ne.  Iako, to ne znači da klik ne može dogoditi nekad kasnije u odnosu, baš kao što to ne znači da klik ne može i nestati.

Prijateljstva su vrlo komplicirani odnosi, baš kao što su i veze. Nažalost, o vezama se češće priča u kontekstu održavanja i njegovanja odnosa nego kada su u pitanju prijateljstva, a većina će se složiti da im prekidi prijateljstva padaju jednako teško, ako ne i teže, od ljubavnog brodoloma. Prijatelji su uvijek tu, a ljubavni interesi dolaze i prolaze.

Među sličnostima koje ove dvije vrste odnosa dijele su i činjenica da nisu sve osobe dobre za vas. Znamo da postoje toksične veze, no isto tako postoje i toksična prijateljstva. Možda su čak i češća od toksičnih veza, zato što su ‘prikrivenija’. Nekako, kada birate s kim ćete ući u vezu – razmislite malo o tome što vas čeka. No, koliko razmišljate o tome s kim ćete ući u prijateljstvo?

Izdvojeni članak

Zašto je okej ne imati puno prijatelja i ne biti popularan u školi?

Važno je napomenuti jednu stvar: samo zato što je netko u vašim očima loš prijatelj, ne mora značiti da je to i inače slučaj. Vjerojatno postoji i netko tko vas ne može smisliti, netko kome ste upravo vi glavni zlikovac priče. Postoje sigurno i ljudi koji su jednostavno zlikovci u svačijoj priči, no trudimo se ne biti negativni.

Kako bismo zadržali ovu pozitivnu notu (‘vrlo’ pozitivnu), odlučili smo ukazati vam na sve one stvari koje biste trebali tražiti u prijateljima, odnosno karakteristike dobrih prijatelja. Upravo tako ćete moći usporediti ta ponašanja s onima vaših bliskih prijatelja. Ukratko rečeno, ako tih stvari nema, vrlo je lako moguće da se nalazite u odnosu koji nije dobar za vas.

Zanimaju se za vas

Stavite se samo na mjesto druge osobe – ako vam je stalo do nekoga, hoćete li često pitati tu osobu kako se osjeća, o čemu trenutno razmišlja, koja pjesma joj je zapela u glavi i što joj je najveća briga? Vjerojatno hoćete. Ovisno o tome kako se i vi sami osjećate, to ćete raditi, odnosno nećete.

Naravno da se svima dogode dani kada se ne sjete pitati te stvari, ili ne stignu, no koliko se često to događa? Problem nastaje onda kada su češći dani koji su ‘iznimke’, nego oni kada ih zanima što se događa s vama. I sami znate, kada vam je stalo do nekoga, potrudit ćete se dati toj osobi to i do znanja.

Potiču druženja

Prijateljstvo je dvosmjerna ulica (a two-way street), rekli bi na engleskom, a u hrvatskom ćemo reći da prijateljstvo mora biti obostrano. Nisu u pitanju samo druženja, no ona su svakako najbolji pokazatelj. Dobar prijatelj će se često sjetiti pozvati vas na kavu, šetnju parkom ili jednostavno druženje kod kuće.

Pravi prijatelj je onaj koji se želi vidjeti i družiti s vama, pa samim time i inicira druženja. U suprotnom, dolazi do nesklada – jedna osoba više ulaže i daje u odnos od druge. Tada dolazi do zamjerki, tuge, žalosti, a na kraju i ljutnje. Zato budite svaki dan zahvalni na onima s kojima se nikad ne osjećate kao ‘onaj kome je više stalo’.

Ne omalovažavaju vas

Čak i ako se netko potrudi razgovarati s vama i napraviti prvi korak, to ne mora značiti da je riječ o pravom prijatelju. Ono što dobrog prijatelja čini dobrim jest njegova reakcija na vas. Rijetko tko će se svojevoljno družiti s nekime tko rijetko kad daje riječi podrške, a kamoli nekakav savjet.

Posebno je neugodno kada je riječ o osobama koje sve ružne stvari koje izgovore zapakiraju u najljepše ikada – toksične osobe su problematične zato što je jako teško prepoznati da je netko toksičan. Odnosno, teško je to prihvatiti, pogotovo ako niste vi prvi koji to primijetite, već netko iz vaše okoline. I zato, budite zahvalni za sve one koji priznaju vaše osjećaje i vaša razmišljanja!