Pretraga

Top sportašica: Anita Kelava (15) među najperspektivnijim košarkašicama u Europi

A- A+

Anita Kelava je 15-godišnja košarkašica Trešnjevke 2009 i jedna od najperspektivnijih mladih hrvatskih igračica. Na netom održanom Europskom prvenstvu za košarkašice do 16 godina u Bugarskoj, bila je članica reprezentacije Hrvatske, koja je osvojila osmo mjesto. Pri tome je Anita imala prosječan učinak od 7.7 koševa i isto toliko skokova po utakmici, čime se svrstala među 30-ak najboljih igračica Europe. Vrlo dobar je učinak, a sada kreće u drugi razred Treće gimnazije u Zagrebu.

Foto: Privatna Anitina arhiva

Anita Kelava je 15-godišnja košarkašica Trešnjevke 2009 i reprezentacije Hrvatske. Na netom održanom Europskom prvenstvu (U-16) u Bugarskoj sa izabranom vrstom Hrvatske je osvojila osmo mjesto, a malo je nedostajalo za plasman u polufinale. Sada će krenuti u drugi razred Treće gimnazije u rodnom Zagrebu, a prvi razred je završila vrlo dobrim uspjehom. Unatoč iznimnom košarkaškom talentu, naglašava da joj je škola ipak na prvom mjestu.

Izdvojeni članak

Košarkašice šeste,a dečki 16., na Svjetskom školskom prvenstvu

Nisam zadovoljna svojim nastupom na europskom prvenstvu

Anita se počela baviti košarkom u trećem razredu osnovne škole, u klubu Croatia 2006, a prošle sezone je prešla u redove Trešnjevke 2009.

– Ove godine sam u klubu sa svojom ekipom osvojila zlato u regionalnoj ligi za godište 96./97. Također smo osvojile juniorsko državno zlato i kadetsko državno srebro. Tjedno treniram sedam puta, a nastupam u kadetskim, juniorskim i seniorskim utakmicama, pojašnjava Anita Kelava svoj ispunjeni raspored.

Već je od 2010. godine članica omladinskih košarkaških selekcija Hrvatske, a njena pozicija je krilni centar. No ova 188 centimetara visoka košarkašica na Euru u Bugarskoj je igrala i na poziciji centra.

– Mislim da smo na Europskom mogli daleko bolje. Jako smo dobro složena ekipa i zapravo ne znam što nam je nedostajalo da uđemo u polufinalu i borbu za medalje.
Sveukupno nisam zadovoljna svojim nastupom, ali naravno postoji par utakmica za koje smatram da sam dobro odigrala. Od ostalih me se ekipa posebno dojmila Španjolska. Svoje nedostatke su uspjele pokriti željom i upornošću bez obzira na to jesu li gubile ili pobjeđivale, dala nam je svoje viđenje Eura Anita.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Košarkašica Petra Ramljak dvostruka osvajačica školskog Državnog prvenstva

Košarka mi je pružila mnoga iskustva, koja većina mojih vršnjaka neće imati priliku iskusiti

Anita Kelava članica je i reprezentacije svoje škole, dakle Treće gimnazije, koja je dvije godine za redom najbolja na Državnom prvenstvu. No na samim završnicama tih natjecanja, Anita nije sudjelovala, zbog proljetnih priprema reprezentacije. Međutim sudjelovala je u podvigu, kada su na Svjetskom školskom prvenstvu na Cipru ove godine, košarkašice njene škole zauzele šesto mjesto.

Putovanja i iskustva su ono što osim samog nadmetanja, čine zadovoljstvo Aniti u bavljenju ovim sportom.

– Volim košarku zato što mi je kroz sve moje godine treniranja pružila mnoga iskustva koja većina mojih vršnjaka neće imati priliku iskusiti. Ako budem na visokoj razini, željela bih nastupiti u seniorskoj reprezentaciji Hrvatske, ali isto tako moram reći da imam veće ambicije od samo košarke. Škola je uvijek na prvom mjestu, zaključuje ova već sada sjajna košarkašica.

Izdvojeni članak

Dva Hrvata među šest najvećih košarkaških nada Europe

Dražen Petrović sportski uzor, a najdraži školski predmeti likovni i hrvatski jezik

Kroz par kratkih odgovora, Anita je podijelila s nama i nešto iz svoje osobnosti.

Sportski uzor ili sportaš/sportašica kojoj se diviš?

Dražen Petrović i Derrick Rose.

2. Omiljena knjiga?

Dječak u prugastoj pidžami.

3. Omiljeni film?

Jump Street.

4. Hobi?

Svi sportovi i crtanje.

5. Omiljeni glazbeni žanr?

Sva strana glazba.

6. Najdraži sportski klub?

Chicago Bulls.

7. Prosjek u srednjoj školi zasada?

U prvoj godini sam imala 4,1 prosjek, ove godine se nadam 4,5.

8. Najdraži predmet u školi?

Likovni i hrvatski jezik.

9. Neostvarena želja?

Otići u Los Angeles.