Pretraga

Top sportaš: Upoznajte Tomislava Pucara stolnoteniskog juniora godine s više međunarodnih uspjeha

A- A+

Tomislav Pucar (17) učenik je trećeg razreda Športske gimnazije u Zagrebu i juniorski reprezentativac Hrvatske u stolnom tenisu. Član je Gradskog stolnoteniskog kluba Zagreb i najbolje rangiran hrvatski junior u ovoj sezoni. Prije dvije godine još kao kadet, bio je peti u Europi na omladinskoj inačici poznatog turnira Top 10. Može se pohvaliti i s pojedinačnim i momčadskim četvrtfinalom na Europskom prvenstvu, a uz to sve, sa svojom školom je osvojio momčadsko prvenstvo Hrvatske ove i prošle godine. Svi ovi veliki rezultati plod su čak devet treninga tjedno, koliko ih Tomislav prosječno odrađuje.

Tomislav Pucar/ privatna arhiva

Tomislav Pucar 17-godišnji je Puljanin, koji se radi razvoja stolnoteniske karijere, nakon osnovne škole preselio u Zagreb. Pohađa treći razred Športske gimnazije i član je GSTK Zagreb. Već je par godina stolnoteniski reprezentativac Hrvatske, te je uspio uloviti pojedinačno i momčadsko četvrtfinale Europskog prvenstva. Osim toga bio je peti kadet Europe na poznatom turniru Top 10. Njegova škola je neprikosnovena dvije godine za redom na srednjoškolskom Državnom prvenstvu. Tomislav je u školi odličan učenik, a velika želja mu je nastupiti na Olimpijskim igrama.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Košarkašica Petra Ramljak dvostruka osvajačica školskog Državnog prvenstva

Čak 20 sati treninga tjedno

Tomislav je počeo trenirati stolni tenis sa šest godina u Stolnoteniskom klubu Pula, u kojoj je živio do kraja osnovne škole. Zatim je odlučio učiniti korak dalje u karijeri te se preselio u Zagreb i pojačao intenzitet treninga.

– Radi daljnjeg razvoja u stolnom tenisu sam se preselio iz Pule. Mislim se baviti profesionalno ovim sportom, iako da bi se živjelo od stolnog tenisa, najčešće treba ići u inozemne klubove.

Treniram devet puta tjedno, od čega mi sedam treninga traje po dva sata, a dva preostala imam i dodatni sat, kada individualno vježbam s trenerom, pojašnjava Tomislav.

Izdvojeni članak

Top sportaš: Ivica Ramadža futsal ‘hakler’ iz Splita i budući student Ekonomije

Športska gimnazija dvije godine za redom nedodirljiva na Državnom prvenstvu

Početkom svibnja Tomislav se ovjenčao drugim uzastopnim momčadskim zlatom na srednjoškolskom Državnom prvenstvu.

– Nitko od igrača me se na završnici Državnog prvenstva nije osobito dojmio. Mi smo sve odlučili osvojivši gradsko natjecanje u Zagrebu, gdje smo imali najteži meč na putu do titule. Protiv Privatne gimnazije ‘Dr. Časl’, rezultat u mečevima je bio 2:2, a moj kolega je gubio u odlučujućem trećem 0:2 u setovima. No, uspio je preokrenuti na 3:2, nakon čega smo otišli na završnicu u Poreč i uzeli zlato, govori samouvjereno ovaj uspješni stolnotenisač.

Pitali smo Tomislava da prokomentira činjenicu da Kinezi imaju toliku dominaciju u stolnom tenisu, kao što vjerojatno nijedna druga nacija nema takvu, u bilo kojem sportu.

– Kina je najbolja jer ima jako puno igrača i oni odabiru samo igrače koji su najtalentiraniji i imaju najbolje fizičke predispozicije. Onda uz to treniraju 7-8 sati dnevno, jasan je Tomislav.

Dodaje i da mu je svakako želja nastupiti za seniorsku reprezentaciju Hrvatske, ali da ga do tog trenutka očekuje još puno rada.

Hobi mi je igranje igrica, a najdraži predmet u školi sociologija

Kako inače kroz kratke odgovore otkrivamo osobnu stranu naših top sportaša, tako je bilo i s Tomislavom.

Sportski uzor?

U stolnom tenisu Ma Long, a inače Cristiano Ronaldo.

Najdraža knjiga?

Nisam im baš ljubitelj, čitam samo lektire.

Omiljeni film?

Warrior.

Glazba?

Najčešće slušam rap, hip-hop. 

Najdraži sportski klub?

Chelsea.

Uspjeh u školi?

Prosjek mi je 4.5.

Hobi?

Igranje igrica i izlasci s prijateljima.

Omiljeni školski predmet?

Sociologija.

Neostvarena želja?

Nastup na Olimpijskim igrama.